Nu ook vernielingen aan Vredesmonument in Heythuysen

Foto: Facebookpagina Marcus Vankan

HEYTHUYSEN – Drie van de vijf plaquettes van het Vredesmonument in Heythuysen zijn gestolen. De diefstal van de bronzen platen werd gisteren ontdekt.

De gemeente Leudal gaat aangifte doen. Op de plaquettes staan de namen van 46 mensen die omkwamen gedurende de Tweede Wereldoorlog uit de plaatsen Baexem, Kelpen-Oler, Grathem en Heythuysen.

Extra droevig
Vorig jaar werd ook al een plaquette ontvreemd. Deze werd vervangen en vorig jaar tijdens de 4 mei herdenking opnieuw ingezegend door pastoor Vankan. De feiten zijn al triest en schandalig genoeg, maar wat het extra droevig maakt is dat juist binnenkort een boek gepresenteerd wordt over de slachtoffers die met het monument speciaal herdacht worden.

Geschokt
Regelmatig worden er in de omgeving ook borden vernield van de Leudal Crash Site route, zoals afgelopen weekend. Toch lijkt er hier meer dan dom vandalisme in het spel. De plaquettes vertegenwoordigen door het materiaal natuurlijk ook een bepaalde geldwaarde. Pastoor Vankan toont zich geschokt op zijn Facebookpagina: ‘Het is een schande als mensen menen voor een paar centen een diefstal te moeten plegen, die de harten raakt van nabestaanden én onze gemeenschap. Het is respectloos en niet aanvaardbaar. Families die mensen, vooral jonge mensen, moesten loslaten. Jonge mannen die stierven omdat ze vochten voor vrijheid, waaronder een soldaat die moest werken aan de Birma-spoorweg. Een Britse soldaat die zijn leven gaf voor onze vrijheid. Mensen met een verhaal, met een naam, met een gezicht.’

Oproep
Ook de reacties van burgers op zijn Facebookpost zijn veelal vervuld van walging, ontzetting en boosheid. Vankan roept iedereen die iets gezien heeft of die iets meer weet op om zich te melden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen