Besluit afstoten gemeentelijk vastgoed roept veel vragen op

Foto: Pixabay - Ecco (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Bij het opmaken van de begroting voor 2015 al, nam de gemeenteraad van Leudal het besluit om veel gemeentelijk vastgoed af te stoten. Een moeilijke taak, zo is inmiddels gebleken.

De gemeente heeft op dit moment onvoldoende inzicht in de exacte omvang van het vastgoedbestand en de daadwerkelijke staat van het onderhoud.

Kapitaalvernietiging
Volgens Jordi Custers van Ronduit Open is het nu de vraag of het realistisch is om al het vastgoed te verkopen. ‘Willen we dat? En wie zou al dit vastgoed willen opkopen? Lukt het om het gemeentelijk vastgoed tegen een marktconforme prijs te verkopen? Is het verlies van tonnen of zelfs miljoenen op de boekwaarde het ons waard om maar te bezuinigen?’ zo vraagt de fractievoorzitter van de coalitiepartij zich af.

Jordi Custers (Ronduit Open)

Ronduit Open vindt het van de gekke om ‘aan kapitaalvernietiging te doen door dure accommodaties met groot verlies af te stoten, om daarmee structureel een onrealistische bezuiniging van 1,6 miljoen te halen.’

Majeure projecten
‘In dit kader moet het ook voor iedereen helder zijn dat we niet zomaar miljoenen kunnen en willen investeren in nieuwe accommodaties’ vervolgt Custers. ‘Deze zogenaamde ‘majeure projecten’ zullen zich moeten ontwikkelen met aandacht voor de bezuinigingstaakstelling, de redelijkheid van een gemeentelijke financiële bijdrage, een evenwichtige spreiding van de voorzieningen over alle kernen in Leudal en de effectiviteit en bovenlokale functie van de accommodatie. Het gaat hierbij om de vraag wat de gevolgen zijn van nieuwe investeringen voor andere accommodaties in de omgeving. Het is hierbij tevens van belang hoe de gemeente Leudal zich qua bevolkingssamenstelling vanwege de ontgroening en vergrijzing de komende tijd zal gaan ontwikkelen. Welk gemeentelijk vastgoed is er nodig?’

Beste oplossing
Voor Ronduit Open is een afweging van de baten en lasten, met als uitkomst de beste oplossing voor heel Leudal en niet voor een bepaalde kern of doelgroep, van groot belang. ‘De investeringen in de ene kern moeten duidelijk uitgelegd kunnen worden in de andere kernen. We moeten er dan ook niet voor zorgen dat er zoveel mogelijk overeind blijft of geïnvesteerd wordt. Dit vastgoeddossier is een veel te groot vraagstuk om er populistisch of partijpolitiek in te zitten’ besluit Custers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen