Limburgse debattalenten gaan de strijd met elkaar aan op weg naar het Lagerhuis

Foto: Pixabay - mkweb2 (CC0-Public Domain)

LIMBURG – Het VARA-programma ‘Op weg naar het Lagerhuis’ gaat voor de negentiende keer op zoek naar het beste debat- en speechtalent van Nederland. Dit jaar strijden meer dan 200 middelbare scholen uit ons hele land om de titel ‘Beste debatschool van Nederland’. Daaronder ook Scholengemeenschap Sint Ursula uit Horn.

In de provincie Limburg is de voorronde aanstaande donderdag, 23 februari, vanaf 10.15 uur. De jonge debaters buigen zich over prikkelende stellingen.

Grenslanden
In Limburg wordt gedebatteerd over het belang van de samenwerking met omliggende grenslanden, over de kansen die er voor Limburg liggen om dé provincie voor statushouders te worden en of voorlichten of bekeuren het beste is om Limburgse jongeren verkeerswijzer te maken. De opening en jurering van de finale wordt gedaan door gedeputeerde Marleen van Rijsbergen. De deelnemende Limburgse scholen – naast Sint Ursula – zijn het Blariacumcollege (Venlo), College Den Hulster (Venlo), Dendron College (Horst), Het College (Weert), Lyceum Schöndeln (Roermond), Raayland College (Venray), Sophianum (Gulpen), Stella Maris College (Meerssen) en het Valuascollege (Venlo)

Opzet competitie
Elk jaar kunnen alle middelbare scholen in Nederland zich aanmelden voor de competitie. In iedere provincie worden vervolgens voorrondes georganiseerd. Daar worden verschillende soorten debatten gevoerd, waaronder 360-gradendebatten en één-op-één-debatten. Ook is er een speechwedstrijd. Aan het einde van elke provinciale wedstrijddag wordt één winnend team bekendgemaakt dat doorgaat naar de landelijke achtste- en kwartfinales in Hilversum én wordt de beste speech van de dag gekozen. De landelijke finale wordt dit voorjaar uitgezonden bij de VARA op NPO 2. Het winnende debatteam en de beste redenaar brengen samen met jongerenorganisatie HOPE XXL een bezoek aan de Verenigde Naties in New York. Het doel is enerzijds om jongeren de mogelijkheid te bieden hun debattechnieken te vergroten. Bovendien kunnen jongeren ervaren wat de provinciale politiek inhoudt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen