Nieuwe verordening geurhinder en veehouderij sinds zaterdag in werking

Foto: Pixabay - beahohl (CC0-Public Domain)

LEUDAL – De gemeenteraad besloot vorige week tot het vaststellen van de verordening geurhinder en veehouderij, een besluit dat afgelopen zaterdag in werking trad.

De geurnormen in Leudal zijn daarmee flink aangescherpt. Tegelijkertijd werd echter meteen afgesproken dat er ook wel weer bepaalde uitzonderingen kunnen worden toegestaan.

Toetsingskader
De nieuwe verordening is voortaan het toetsingskader voor aanvragen omgevingsvergunning milieu en wordt ook gebruikt bij de besluitvorming in het kader van ruimtelijke ordening. Daarmee is het eerder genomen aanhoudingsbesluit wet geurhinder en veehouderijen, van 26 april 2016, vervallen. Aanvragen tot omgevingsvergunningen milieu voor veehouderijen worden niet langer aangehouden.

Overlast
De signalen over geuroverlast waren de afgelopen tijd toegenomen. Ook zijn er meer zorgen over volksgezondheid in relatie tot veehouderij. Daarom werden de actuele geursituatie, de ontwikkeling binnen de veehouderijsector en het effect van het huidige beleid onderzocht. Op basis van deze nieuwe inzichten is de nieuwe verordening vastgesteld. Doel: een geurbeleid dat bijdraagt aan een goed woon- en leefklimaat en dat ontwikkeling van de veehouderijsector mogelijk maakt.

Compromis
Leudal gaat dus terug van ’14 odeur’ naar ‘maximaal 10 odeur.’ Maar daarbij werd het compromis gesloten dat er een lijst ‘uitzonderingsgebieden’ komt, waar ruimere normen mogen gelden. Met name het CDA was er niet blij mee dat Leudal in Limburg één van de eersten is die de strengere normen invoert. Volgens de christendemocraten had er (meer) overleg met andere Limburgse gemeenten moeten plaatsvinden.

‘Geen risico’
Opvallend was dat het compromis niet op applaus kon rekenen van coalitieraadslid Ria Teluij (Samen Verder).

Ria Teluij (Samen Verder)

Zij ziet zelfs helemaal niets in uitzonderingsgebieden en gaf de volgende verklaring voor haar tegenstem: ‘Met de wetenschap dat naburige gemeenten de geurnormen verlagen, wil ik totaal geen risico lopen door de Leudaldeur open te gaan zetten voor nieuwe vergunningen tot 14 odeur. Tijd besteden en geld uitgeven aan onderzoek om op plekken mogelijk toch weer tot 14 odeur te gaan, is wat mij betreft verspilde moeite en veroorzaakt onnodige kosten. Dat geld kunnen we beter besteden. Het amendement van Ronduit Open en Samen Verder heeft daarom niet mijn steun.’

 

Zonder last
‘Ook het Rijksbeleid, de Nederlandse Emissie Richtlijn, de GGD en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseren de geurnormen aan te scherpen’ zei Teluij later over haar tegengeluid. ‘Daar horen geen nieuwe locaties in Leudal bij, waar de geurnorm straks toch weer 14 odeur kan worden. Onacceptabel. Gelukkig mag ik van de fractie Samen Verder wel zonder last stemmen. Want als er mensen op de gezondheid letten in Leudal, ben ik er in ieder geval een van!’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen