Veel vragen over integratiebeleid bij Rob Flinsenberg (Ronduit Open)

Foto: John Hölsgens

BAEXEM – Raadslid Flinsenberg van Ronduit Open maakt zich zorgen om het integratiebeleid van de gemeente, waar het gaat om de asielzoekers in het AZC van Baexem.

‘Voldoet het integratiebeleid van de gemeente Leudal wel aan een goede participatie en integratie van deze vluchtelingen binnen de gemeente?’ zo vraagt Flinsenberg zich af.

Dalende instroom
Op 15 september 2015 is door de gemeenteraad besloten om de opvangplaatsen in het AZC Baexem uit te breiden van 425 tot 600. Dit besluit werd genomen in een periode dat er veel vluchtelingen opgevangen moesten worden. Er zouden ook aanpassingen gedaan worden om 50 mindervalide bewoners op te kunnen vangen. Inmiddels is de vluchtelingenstroom naar Nederland echter flink afgenomen en worden veel opvangcentra gesloten.

3f9694b
Rob Flinsenberg (Ronduit Open)

Gezinnen
Flinsenberg wil nu graag van het college horen hoeveel vluchtelingen op dit moment worden opgevangen in het AZC en of de aangekondigde aanpassingen voor mindervalide asielzoekers zijn uitgevoerd. ‘Zijn die vijftig mindervalide asielzoekers er inmiddels ook?’ zo vraagt het raadslid zich af. ‘Is men ondanks de vermindering van de instroom van vluchtelingen nog steeds voornemens om 600 bewoners te plaatsen in het AZC in Baexem’ wil Flinsenberg bovendien weten. ‘De opvang zou oorspronkelijk ook gebruikt worden voor de opvang van gezinnen. Is er nog steeds sprake van deze populatie of is hier van afgeweken en zo ja, waarom?’ vraagt hij verder nog.

Lening
Maar er is meer waar Flinsenberg zich druk over maakt. Zo wijst hij er verder op dat ondernemers in Baexem volgens hem geen aangifte meer doen van winkeldiefstallen door asielzoekers, met als reden dat dit erg veel tijd kost. Hij vraagt het college om met de ondernemers en het Centraal Orgaan Asielzoekers in gesprek te gaan, om te zoeken naar een passende oplossing. Tot slot vraagt het raadslid om bevestiging van de ingezette lijn, om de kosten voor inrichting van woningen voor statushouders als een lening te zien en niet als een gift. Flinsenberg wil ook graag weten waar hij dat terug kan vinden in de begroting voor komend jaar.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen