Gemeenteraad Leudal dringt bij provincie aan op MER-beoordeling FUREC Zevenellen

Foto: Julian Ilchef Borisshoff (CC BY 3.0)

LEUDAL – Alle fractievoorzitters van de gemeenteraad in Leudal hebben eensgezind een brief aan de provincie ondertekend waarin zij aandacht vragen voor het FUREC-project, een omvangrijk duurzaamheidsinitiatief op Chemelot én Zevenellen.

FUREC staat voor Fuse Reuse Recycle. Het idee is dat niet-recyclebaar gemeentelijk afval gebruikt wordt om waterstof te maken. Hiervoor wordt een installatie ontworpen die restafval verwerkt en omzet naar groene en circulaire waterstof. Deze waterstof kan worden ingezet bij chemiefabrieken, zodat die minder aardgas gebruiken en er dus minder CO2-uitstoot is.

Advies
De gemeenteraad van Leudal vindt een integrale milieueffectrapportage (MER) voor alle onderdelen van dit project noodzakelijk. De politici van Leudal constateren namelijk dat de provincie Limburg het advies van de landelijke commissie voor de milieueffectrapportage negeert. Dat advies luidt om de waterstofinstallatie op Chemelot en de afvalverwerkingsfabriek op Zevenellen als één samenhangend project te beschouwen. Die aanpak is volgens de commissie noodzakelijk om alle relevante milieueffecten op een adequate wijze in kaart te brengen.

Verbonden
Het standpunt van de provincie is echter om beide fabrieken als afzonderlijke entiteiten te beschouwen. Dit baart de gemeenteraad zorgen, want zelfs initiatiefnemer RWE presenteert Zevenellen en Chemelot als onderling verbonden. Gezien de omvang van het FUREC-project en de grote impact op de leefomgeving van de Leudalse inwoners, hecht de raad nu groot belang aan een grondige en onpartijdige beoordeling van alle milieueffecten.

Transparantie
‘Dit is niet alleen cruciaal voor het besluitvormingsproces van de provincie, maar ook ter voorkoming van mogelijke juridische complicaties in eventuele beroepsprocedure’, zo schrijft de raad in de brief aan ‘Maastricht’. De fractievoorzitters vragen dan ook ‘vriendelijk doch dringend’ het FUREC-project als één geheel te beschouwen en wensen voor alle onderdelen een uitgebreide milieueffectrapportage. ‘Dit sluit aan bij het streven naar transparantie, duurzaamheid en een gezonde leefomgeving, waar de Leudalse gemeenteraad zich sterk voor maakt’, zo besluiten de fracties.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen