Democracity laat basisschoolleerlingen kennis maken met de lokale politiek

Foto: Designed by Freepik

LEUDAL – Op dinsdag 11 juni zitten er geen raadsleden op de blauwe stoelen in de raadzaal van de gemeente Leudal, maar leerlingen uit de groepen 7 en 8 van basisschool De Heihorst uit Heibloem en basisschool De Verhalentuin uit Kelpen-Oler.

Voor één keer is de raadzaal hun leslokaal en maken ze kennis met de lokale politiek tijdens het educatieve programma Democracity.

Keuzes
De klas moet tijdens het spel, waarbij leerlingen samen hun eigen fictieve stad bouwen, een aantal moeilijke keuzes maken. Want wat is belangrijker: een zwembad of een ziekenhuis? En hoeveel groen moet er komen? Democracity is één van de initiatieven in het kader van jeugdparticipatie in de gemeente Leudal. Onder leiding van een gastdocent van ProDemos worden er allereerst eigen politieke partijen opgericht. Inclusief slogan en partijprogramma. Daarna moeten de leerlingen elkaar proberen te overtuigen waarom de stad behoefte heeft aan een bepaalde voorziening, zoals een dierenasiel, daklozenopvang, ziekenhuis of speeltuin. Bij te weinig stemmen gaat het namelijk niet door.

Vragen
Uiteraard wordt dit debat gevoerd via de bekende microfoontjes in de raadzaal. Aan het eind van het programma sluiten kort een aantal echte raadsleden aan, om vragen van leerlingen te beantwoorden. Wat doet zijn of haar partij bijvoorbeeld voor de kinderen in de gemeente? Wat is er zo leuk aan raadslid zijn? En hoe word je eigenlijk raadslid? Na twee uur zit het spel erop.

Vervolg
Wethouder Robert Martens: ‘Door deze aanpak laten we kinderen van de basisschool op een speelse manier kennis maken met de politiek en de gemeente Leudal. Als wethouder ben ik blij met het enthousiasme dat er vanuit de basisscholen komt om hieraan deel te nemen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat kinderen door ervaring op te doen in de praktijk, pas echt kunnen ervaren en voelen wat politiek inhoudt. Ik hoop van harte dat we hier ook met andere basisscholen een vervolg aan kunnen geven.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen