Ronduit Open weigert deel te nemen aan niet-openbare raadsvergadering

Foto: Pixabay - djedj (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Op dinsdag 26 maart stond er een extra raadsvergadering gepland. Het college van B&W had een voorstel ingebracht, waarin de raad werd gevraagd om een fors geldbedrag te lenen aan de Mutsaersstichting.

Nadat een deel van de raad de voorzitter had verzocht om de vergadering verder in beslotenheid voort te zetten, besloot de fractie van oppositiepartij Ronduit Open de vergadering te verlaten.

Risico’s
De partij vindt dat over een lening aan de Mutsaersstichting van 429.000 euro in de openbaarheid moet worden gediscussieerd in de gemeenteraad en niet achter gesloten deuren. ‘Aan deze lening zitten grote risico’s, zo lezen wij in het raadsvoorstel. In het voorstel staat ook dat de Mutsaersstichting – om de financiële problemen op te lossen – hogere tarieven wil hanteren, de productiviteit van de medewerkers wil verhogen, het ziekteverzuim wil terugdringen en minder wil uitgegeven aan inhuur en overhead’, zo laat Ronduit Open weten.

Geheimhouding
‘Wij vinden dat wat in het openbare raadsvoorstel staat ook in een openbare bijeenkomst moet worden besproken en dat ook de beraadslaging hierover in de openbaarheid moet plaatsvinden zodat iedereen, open en transparant, kennis kan nemen van de afwegingen die leiden tot het besluit: het al dan niet verstrekken van de lening. Wij zien een verdergaande tendens, waarbij steeds vaker wordt bestuurd achter gesloten deuren en dat er veelvuldig stukken alleen nog onder geheimhouding worden verstrekt. Soms zal dat nodig zijn, maar wij vinden dat in Leudal te vaak en onnodig de inwoners geen kennis meer kunnen nemen van belangrijke besluiten’, aldus Ronduit Open.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen