Omgevingswet: eerste aanvraag mijlpaal voor het nieuwe systeem

Foto: Pixabay-(CC0-Public Domain)

LEUDAL – Op 1 januari is dan uiteindelijk toch de omgevingswet in werking getreden. De wet, die al in 2014 werd ingediend, beoogt een vereenvoudiging van het stelsel van wetgeving voor de ontwikkeling en het beheer van de leefomgeving door tientallen wetten en honderden regels te bundelen in één nieuwe wet.

De wet betekent dus een aanzienlijke reductie van regels op het terrein van water, lucht, bodem, natuur, infrastructuur, gebouwen en cultureel erfgoed. Vanwege de omvang wordt het ook wel de grootste wetswijziging sinds 1848 genoemd.

Uitstel
De invoering van de wet werd diverse keren uitgesteld, onder meer door de coronacrisis en problemen met het invoeren van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Dat is de opvolger van het digitale omgevingsloket en ruimtelijkeplannen.nl. Toen de eerste inwoner uit Leudal een conceptverzoek indiende voor het bouwen van een tuinhuis, mocht dat dus best een mijlpaal voor het nieuwe systeem genoemd worden. Tevens was het de kans voor de gemeente om te laten zien hoe de omgevingswet er in de praktijk uitziet. Voordat de omgevingswet in werking trad, heeft de gemeente in de laatste week van december maar liefst drie keer zoveel aanvragen ontvangen als normaal.

Gebruiksgemak
Wethouder Michel Graef (Samen Verder): ‘Een kernaspect van de nieuwe omgevingswet is de vereenvoudiging van het aanvraagproces. We hopen dat het voor onze inwoners aanzienlijk eenvoudiger wordt om aanvragen te doen. Dit betekent een duidelijker, sneller en toegankelijker proces voor iedereen die plannen heeft voor bouw- en ontwikkelingsprojecten in onze gemeente. De implementatie van het DSO speelt hierin een belangrijke rol. Het is ontworpen met het oog op gebruiksgemak, waardoor inwoners makkelijker hun weg kunnen vinden in de regelgeving en sneller kunnen handelen. Dit betekent minder bureaucratie en meer transparantie, wat leidt tot een efficiënter en aangenamer proces voor zowel aanvragers als de gemeente.’

Meer informatie over de omgevingswet is te vinden op deze pagina.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen