Bosherstel van start in februari

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Bosgroep Zuid Nederland herstelt de komende maanden bijna 400 hectare dennen- en eikenbos voor boseigenaren in Noord- en Midden-Limburg. Hiervan is 21 hectare gelegen in het Leudal en eigendom van verschillende particuliere eigenaren.

Bosherstel is hard nodig, want het bos heeft het zwaar. De toegenomen droogte, klimaatverandering, verzuring, stikstofneerslag en keverplagen eisen hun tol. Bomen en bossen zijn daardoor vaak niet meer in optimale conditie. Met de geplande maatregelen maken we het bos weer vitaler en veerkrachtiger en daarmee toekomstbestendig.

Maatregelen
Er worden twee maatregelen genomen. Allereerst de aanplant van nieuwe boomsoorten, zogenoemde rijkstrooiselsoorten. Wanneer één of enkele boomsoorten last hebben van bijvoorbeeld droogte, vallen enkele bomen uit en blijft het bosklimaat behouden door de overige boomsoorten. Daarnaast ontbreekt op de arme zandgronden vaak een gedeelte van de mineralen, doordat zij naar diepere bodemlagen zijn uitgespoeld. Deze mineralen zijn echter van groot belang voor een gezond bos. Het blad van rijkstrooiselsoorten verteert snel en draagt bij aan het verbeteren van de bodem.

Steenmeel
De mineralenverhouding in de bossen kan daarnaast ook worden hersteld door het uitstrooien van steenmeel. Steenmeel is fijngemalen gesteente dat langzaam, in circa vijftien jaar, afbreekt en hierbij de ontbrekende mineralen aan de bodem toevoegt. Hierdoor herstellen bosbodem, bomen en biodiversiteit.

Informatiebijeenkomst
Bent u nieuwsgierig naar het project en de maatregelen?  Dan bent u van harte welkom op een informatieve bijeenkomst in het bos. U hoort meer over de achtergronden van het project, de maatregelen en de toekomst van het bos. Vanzelfsprekend is er veel ruimte om vragen te stellen. De bijeenkomst wordt afgesloten met koffie en vlaai. Datum is zaterdag 3 februari, van 10.00 uur tot circa 12.00 uur. Bijeenkomst op de parkeerplaats van café Dennenoord, Op de bos 6 in Roggel. Aanmelden: uiterlijk dinsdag 30 januari 12.00 uur via deze site.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen