Zorgen om inzameling PMD-afval per 1 januari 2024

Foto: Gemeente Leudal

LEUDAL – Over enkele dagen gaat Leudal over op een nieuwe inzameling van PMD-afval. Per 1 januari wordt het PMD huis-aan-huis opgehaald.

Hiervoor zouden gratis zakken en een informatiepakket huis-aan-huis worden bezorgd. Dat werd al in november toegezegd.

Noodklok
Raadsleden Jort Raemakers (D66) en Stan Backus (Ronduit Open) luiden echter de noodklok. Zij vernemen dat inwoners nog steeds niks hebben ontvangen: geen zakken én geen informatie. Volgends de raadsleden worden vragen hierover door het college doorgeschoven naar RD Maasland. Die organisatie legt de schuld voor de vertraging echter weer bij Post.nl. Nu is het al zover dat Maasland bericht dat inwoners de zakken zelf maar moeten gaan halen bij de ophaalpunten. En als ze informatie willen, dienen ze de website van de gemeente raadplegen.

Kroonringen
‘Dit gaat ten koste van onze inwoners. Die verplichten we anders te gaan inzamelen, maar dan verwachten we ook dat u er voor zorgt dat ze tijdig de nodige informatie ontvangen’ schrijven de raadsleden nu aan het college. ‘Ook over de mogelijkheid om kroonringen te ontvangen, lezen wij niks terug.’ Kroonringen zijn ringen die om lantaarnpalen passen, waaraan inwoners zakken kunnen ophangen zodat ze niet weg kunnen waaien.

Impact
Op 7 december heeft commissielid Mennen van D66 ook al vragen gesteld waarvan de beantwoording, gezien de impact, verwacht werd voor de jaarwisseling. ‘Maar ook daar hebben we niks meer van vernomen’, aldus Raemakers en Backus. ‘Inwoners van Leudal mogen van ons verwachten dat als wij de inzameling veranderen, zij tijdig geïnformeerd worden en ook tijdig de spullen hiervoor in huis hebben.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen