Leven en werk van Eugène Dubois centraal in themawandeling

Dubois in 1928, portret van Frans Oerder
Dubois in 1928, portret van Frans Oerder
Foto: Wikipedia - (CC0-Public Domain)

HEYTHUYSEN – Op 10 december start vanaf Boscafé de Busjop, aan de Busschopsweg 9 in Heythuysen, een themawandeling georganiseerd door de gidsen van Bezoekerscentrum Leudal.  Onderwerp is het leven en werk van Eugène Dubois.

Dubois (1858 – 1940) was een Nederlands arts, antropoloog, anatoom, paleontoloog en ecoloog die als eerste gericht zocht naar fossiele tussenvormen tussen mensen en aapachtigen. Vóór Dubois’ opgravingen waren vondsten van prehistorische mensen toevalstreffers geweest, waarvan het belang pas later herkend werd.

Pionier
Op Java vond Dubois tussen 1889 en 1893 verschillende botten en schedelfragmenten die hij toeschreef aan een tussenvorm, die hij Pithecanthropus erectus of javamens noemde. Het belang van zijn ontdekking werd betwist door de meesten van zijn vakgenoten en hij stierf in 1940 als een verbitterd man. Uiteindelijk zouden zijn ontdekkingen echter tot een enorme toename van de kennis over de evolutie van de mens leiden. De door Dubois gevonden fossielen worden tegenwoordig tot Homo erectus gerekend. Daarnaast was Dubois een pionier op het gebied van de ecologie en natuurbescherming.

Haelen
Dubois bracht het laatse deel van zijn leven door op Landgoed de Bedelaar in Haelen, dat hij gekocht had. Op het einde van zijn leven leek Dubois steeds wantrouwiger ten opzichte van zijn collega’s en obsessiever over het belang van zijn fossielen te zijn geworden.

Vleermuizenkelder nabij De Bedelaar

Daarnaast schijnt zijn huwelijk weinig gelukkig te zijn geweest. Hij stierf in op zijn landgoed maar werd begraven op de begraafplaats van Venlo. U hoort er meer over als u meeloopt op 10 december, start om 13.30 uur. De wandeling duurt ongeveer anderhalf à twee uur. De kosten bedragen 3,50 euro p.p. voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar mogen voor 1 euro mee. Graag vooraf aanmelden via [email protected], of telefonisch tijdens de openingsuren van het Bezoekerscentrum Leudal (0475- 49.70.10).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen