Verkiezingen: speciale training voor de stembureauleden

Foto: Gemeente Leudal

LEUDAL – Over exact één week zijn er de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Ook in Leudal worden mensen klaargestoomd om die dag als stembureaulid aan de slag te gaan.

Deze mensen krijgen speciale voorlichting en training, onder meer over de telmethode van Craft.

Transparantie
Deze telmethode is inmiddels in meer dan 150 gemeenten in Nederland ingevoerd. Hij wordt sinds 2018 toegepast bij de verkiezingen voor de gemeenteraden, Provinciale Staten, Waterschappen, het Europese Parlement en dus ook de Tweede Kamerverkiezingen. De discussie over de betrouwbaarheid van de verkiezingen vraagt om maximale transparantie. Deze methode kenmerkt zich daarom door een heldere structuur en duidelijk afgebakende processtappen.

Controles
Overal in dat proces is het  vierogenprincipe ingebouwd. Dit procuderele uitgangspunt stelt dat altijd twee mensen nodig zijn, die elkaar kunnen controleren. Door deze controles worden fouten op een vroeg moment in het proces ontdekt en gecorrigeerd. Zo vinden er diverse checks plaats op blanco en ongeldige stemmen. Met het speciaal ontwikkelde telformulier verloopt ook het tellen van de stemmen per kandidaat via een goed gecontroleerd proces.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen