Gemeente Leudal geeft weer gratis bomen weg

Foto: Gemeente Leudal

LEUDAL – Op zaterdag 18 november deelt de gemeente Leudal weer bomen uit. Leudal gaat de komende jaren 37.000 extra bomen aanplanten. Voor elke inwoner een extra boom.

Een onderdeel van dit plan is het aanplanten van bomen die van nature in het landschap van de gemeente Leudal voorkomen, de streekeigen en inheemse bomen. Deze zijn belangrijk voor de biodiversiteit in onze gemeente en maken ook deel uit van kleine landschapselementen.

Vergroenen
‘Een belangrijke doelstelling van de gemeente is het vergroenen en verduurzamen. Daar gaan we een bijdrage aan leveren en we nodigen de inwoners graag uit om mee te doen. Vorig jaar zijn al 1250 fruitbomen uitgedeeld, wat een groot succes was. Daarom gaan we nogmaals een aantal bomen beschikbaar stellen voor de inwoners’, aldus wethouder Martens (D66). Het planten van een streekeigen boom in de eigen tuin zorgt naast een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit ook voor verkoeling tijdens een warme zomer, geeft de wethouder aan.

Bomenpakket
Om de biodiversiteit te vergroten stelt de gemeente een bomenpakket van drie soorten inheemse en streekeigen bomen beschikbaar. Het pakket bestaat uit een winterlinde, een zoete kers en een schietwilg. De winterlinde (Tilia cordata) groeit op alle grondsoorten en is een belangrijke voedselbron voor bijen. Lindebomen worden ook vaak gebruikt als leiboom. Daarnaast is de winterlinde minder gevoelig voor luisaantasting dan andere soorten lindebomen.
De vruchten van de zoete kers (Prunus avium) is voor veel vogels een lekkernij. Tevens zijn verschillende soorten insecten voor hun voedsel afhankelijk van de zoete kers. De zoete kers wordt veel aangeplant in singels, bosranden en houtwallen.
In de beekdalen en langs waterlopen staan vaak knotwilgen. Meestal worden schietwilgen (Salix alba) hiervoor gebruikt. In oudere knotwilgen ontstaan verschillende spleten en holtes, die gebruikt worden door verschillende diersoorten. De steenuil en wilde eend gebruiken vaak oude knotwilgen om te broeden.
Let wel op dat de bomen voldoende ruimte hebben om te kunnen uitgroeien tot een volwassen boom. Houdt minimaal zes (voor de knotwilgen) tot tien meter aan als afstand tussen de bomen (en ten opzichte van bestaande bomen en bouwwerken). Daarnaast moeten bomen minimaal 2,0 meter uit de erfgrens geplant worden.

Duurzaam geteeld
Inwoners van Leudal kunnen 18 november , tussen 9.00 uur en 11.00 uur, een bomenpakket ophalen op de parkeerplaats van het gemeentehuis, Leudalplein 1 in Heythuysen. Per huishouden kan maar één bomenpakket afgehaald worden. Bij het afhalen volgt u de instructies van de aanwezige medewerkers. De bomen zijn circa drie meter lang en daardoor ook makkelijk te vervoeren. De winterlinde en zoete kers zijn duurzaam geteeld en van autochtone herkomst. De wilgenbomen zijn wilgenstokken die door de Buitendienst zijn ‘geoogst’ bij het knotten van wilgenbomen in Leudal. Deze wilgenstokken maken snel weer wortels in een vochtige grond en groeien weer uit tot een wilgenboom. Er worden in totaal 250 stuks boompaketten beschikbaar gesteld, reserveren is helaas niet mogelijk dus op is op. Er wordt echt pas om 9.00 uur gestart met het uitdelen van de bomenpaketten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen