Schrijf een brief, verander een leven

Foto: John Hölsgens

ROGGEL – Op 10 december is in Roggel weer de gelegenheid om deel te nemen aan de jaarlijkse schrijfactie van Amnesty International: Write for Rights.

Het is inmiddels een vertrouwd tafereel in Café TonvanneBecker met Gemma, op de internationale dag voor de mensenrechten. Gasten die rustig zitten te schrijven voor mensen die onterecht vastzitten of worden bedreigd vanwege hun werk, mening of om wie ze zijn.

Steun
Er wordt die dag op zo veel plaatsen geschreven dat er uiteindelijk honderdduizenden brieven naar koningen, ministers en presidenten gaan, om hen te vragen een einde te maken aan onrecht. En belangrijk: deze internationale actie levert ook elk jaar succes op. Activisten komen vrij, discriminatie stopt, daders worden berecht. Ook gaan er talloze kaartjes naar de mensen die morele steun nodig hebben. Dit jaar onder meer naar Ahmed Mansoor, die de waarheid sprak over onterechte gevangenneming en martelingen in de Verenigde Arabische Emiraten en daar 10 jaar cel voor kreeg. Of naar Rita Karasartova, die beschuldigd wordt van een poging tot omverwerping van de regering in Kirgizië. Alleen maar omdat zij haar zorgen uitte over de toegang tot drinkwater en zich vreedzaam verzette tegen een overeenkomst die de controle over een zoetwaterreservoir aan Oezbekistan gaf. Rita werd opgepakt, gevangen gezet en heeft nu huisarrest.

Inspiratie
Iedereen is die dag van 10.00 uur tot 22.00 uur welkom om weer mee te schrijven in Roggel. Alleen, met z’n tweeën of met een hele groep. Ondertussen verschijnen muzikanten en andere (levens)kunstenaars, schrijvers en performers ten tonele en vormen zo een extra sfeervolle inspiratiebron. Zet dus de datum alvast in je agenda. Café TonvanneBekker met Gemma, ligt aan de Kerkveldweg 1. Kijk ook op www.amnesty.nl/write-for-rights.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen