Leudal in top vijf duurzaamste gemeentes van Limburg

Foto: Vattenfall

LEUDAL – Volgens een onderzoek van energiebedrijf Vattenfall  is Leudal de op drie na duurzaamste gemeente van Limburg. Om de procentuele score voor de duurzaamheidsindex te bepalen, keek het Zweedse staatsbedrijf per gemeente naar de totale tuinoppervlakte die bestraat is, het aantal zonnepanelen en het aantal ISDE-aanvragen.

Iedere gemeente en provincie is bekeken ten opzichte van het landelijk gemiddelde: een negatief percentage betekent een ondergemiddelde prestatie, terwijl een positief percentage een bovengemiddelde duurzaamheidsscore inhoudt. Mook en Middelaar komt daarbij als duurzaamste gemeente van Limburg uit de bus. Die gemeente scoort landelijk ook goed met een derde plek. Alleen het Drentse Tynaarlo (71,2%) en Zeeuwse Borsele (60,2%) komen als nóg duurzamer uit de bus.

Top vijf
De top vijf van duurzaamste Limburgse gemeenten is als volgt:

Mook en Middelaar – duurzaamheidsscore: 58,9%
Peel en Maas – duurzaamheidsscore: 46,5%
Gennep – duurzaamheidsscore: 42,1%
Leudal – duurzaamheidsscore: 40,9%
Beek – duurzaamheidsscore: 31,4%

Laagvliegers
Brunssum behaalt de laagste score van alle Limburgse gemeenten: -21,4%. Landelijk is het het Zuid-Hollandse Schiedam, waar de minste duurzame maatregelen zijn getroffen door inwoners: de gemeente heeft een score van -55,1%. Voor het onderzoek werden cijfers gebruikt van het CBS, de RVO en Cobra Groeninzicht. Over de hele provincie gezien heeft Limburg een score van 13,8%, waarmee het duurzamer is dan gemiddeld in Nederland. Alleen Drenthe (29,7%), Zeeland (18,3%) en Friesland (17,4%) presteren beter.

Versteend
Geen gras, struiken of bomen, maar tegels: 43,4% van de totale tuinoppervlakte in Limburg is bestraat. Beesel spant de kroon, want in deze gemeente ligt 52,4% van alle vierkante meters tuin vol met tegels. Ook inwoners van Stein houden van een onderhoudsarme tuin: 52,2% van het totale tuinoppervlak in deze gemeente is bestraat. In Mook en Middelaar kiezen inwoners juist het vaakst voor een groene tuin, want hier is 24,2% voorzien van tegels. Ook Vaals is relatief groen, hier is 28,9% van het tuinoppervlak bestraat. Benieuwd naar de scores van alle gemeenten? Die vind je op de onderzoekspagina.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen