Nest Aziatische hoornaars aangetroffen in Heythuysen

Foto: Pixabay - Fablegros (CC0-Public Domain)

HEYTHUYSEN – In het buitengebied van Heythuysen, in de buurt van Aan het Broek, is een nest van de Aziatische hoornaar aangetroffen.

De Aziatische hoornaar komt van nature voor in Zuidoost-Azië. Sinds 2017 komt de soort voor als een invasieve exoot in onder andere Nederland en Vlaanderen.

Onderscheid
De koninginnen kunnen tot 30 millimeter lang worden, de werksters tot 20 mm en de mannetjes tot 25 mm. De Aziatische hoornaar blijft hiermee iets kleiner dan de Europese hoornaar. De Aziatische hoornaar is te onderscheiden van de Europese hoornaar, door de gele uiteinden van de poten van de eerstgenoemde. Het borststuk van de Aziatische hoornaar is verder niet bruin maar zwart van kleur.

Zorgwekkend
Het insect kwam in 2004 naar Frankrijk – vermoedelijk in een lading Chinees aardewerk –   en vestigde zich later in het Verenigd Koninkrijk en in Italië, België en Nederland. Ze worden gezien als een grote bedreiging voor de honingbij. Sinds 2016 staat deze soort op de lijst van invasieve exoten die zorgwekkend zijn voor de Europese Unie. Dat houdt onder meer in dat lidstaten maatregelen moeten nemen om verspreiding te stoppen, monitoring uit te voeren en bij voorkeur deze soorten uit te roeien. Zelfs als ze al wijdverspreid zijn in het land, wordt van hen verwacht de soort te beheren om verdere verspreiding te voorkomen, tenzij er goede redenen zijn om dat niet te doen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen