Limburg Festival kijkt terug op succesvolste editie ooit

Foto: Johan Horst

LIMBURG – Het Limburg Festival kan terugkijken op de succesvolste editie in het 41-jarige bestaan. Er werden 186 voorstellingen uitgevoerd op 50 verschillende locaties in Midden-Limburg, die werden bezocht door meer dan 25.000 mensen. Liefst 125 vrijwilligers maakten het mede mogelijk.

Het Limburg Festival werd woensdagavond officieel geopend in kasteel Aldenghoor in Haelen, door gouverneur Emile Roemer en burgemeester Désirée Schmalsläger. De avond werd theatraal aangekleed met het korte optreden ‘Limburgse Brieven’, door jonge talenten van Nieuwe Helden Next Level uit Weert, gebaseerd op gesprekken die jongeren voerden met veteranen.

Boer
Aansluitend werd het publiek door de prachtige tuinen van het kasteel geleid, naar de indrukwekkende voorstelling ‘Ik zeg toch sorry!’ van Theatergroep Aluin & Raymi Sambo Maakt. Een verhaal over het Nederlandse slavernijverleden. Andere hoogtepunten van deze editie waren de theaterproductie ‘Alleen met de goden’ van Afslag Eindhoven in Weerstand Roermond. Een prachtig verhaal naar de bestseller van Alex Boogers, speciaal voor theater bewerkt door Frans Pollux. Bij de familie Sijben in Neer stond het Friese gezelschap Pier21 met hun voorstelling ‘Boer Ben Ik’, letterlijk ín de stal naast de koeien.

Wandeling
Jonge theatermakers kregen daarnaast hun eigen podium tijdens de wandelroute ‘Ode aan onvoorspelbaarheid’. Vanaf de Markt in Grathem en het koffieterras in Panheel traden bijna 20 jonge theatermakers uit heel Limburg op, op zes verschillende locaties. Tijdens de wandeling in deze natuurlijke omgeving konden de bezoekers genieten van de mooie natuur en cultuur. In Weert en Roermond werd op zaterdag en zondag gedanst. Fijngevoelige choreografieën van vier verschillende (inter)nationale gezelschappen: Jelena Kostić, Alienatied/Kelly Vanneste, DANSBLOK en Justin de Jager. Niet alleen de dans verraste, maar ook de locaties: van het monumentale Huize De Thooren in Maasniel, tot aan Museum W in Weert.

Magisch
Zeer populair en al lang voor aanvang van het festival uitverkocht was het Kasteel van Verlangen, in kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch. Een magische wandeling met onderweg verrassende ontmoetingen, in de vorm van puppetry van onder meer Timmy Velraeds, en optredens van Duda Paiva, Vox Muziektheater en Magisch Theatertje. De gratis te bezoeken Limburg Festival Kindermiddag stond voor de achtste keer geprogrammeerd in de ECI- cultuurfabriek in Roermond, met meer dan 200 bezoekers een groot succes. Het programma van de Kindermiddag is erop gericht om kinderen op een leuke en laagdrempelige wijze kennis te laten maken met diverse culturele uitingen. In 2024 is het Limburg Festival van 7 tot en met 11 augustus.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen