Feestelijke opening van La Rochelle 2.0 onder het motto ‘Achterom is kermis’

Foto: Facebook Café Tonvannebekker met Gemma

ROGGEL – Eind 2021 had het er alle schijn van dat gemeenschapshuis La Rochelle in Roggel per 1 januari 2022 gesloten zou worden. Het toenmalige bestuur zag geen overlevingskansen, mede omdat de gemeente alle financiële steun in het nieuwe jaar zou gaan intrekken.

La Rochelle, de bakermat van vele culturele activiteiten, kon alleen open blijven met hulp van vrijwilligers. Onmiddellijk kwam er spontaan een burgerinitiatief op gang om La Rochelle te behouden.

Nieuw bestuur
Eendrachtig gingen de initiatiefnemers en vrijwilligers aan de slag. Er werden werkgroepen gevormd en medio 2022 werd een nieuw bestuur opgericht. Er kwamen nieuwe beheerders, een nieuwe website en een vernieuwde huisstijl. Daarnaast moesten tal van formele zaken geregeld worden: de statuten en het huishoudelijk reglement werden geactualiseerd en er lag al snel een heus businessplan.

Eerste contouren
La Rochelle bleef daardoor open. Alle culturele evenementen kunnen nu nog steeds doorgaan. Denk aan het Kindervakantiewerk, de vele concerten en andere optredens, markten, lezingen en niet te vergeten alles rond en met de vastenaovendj. Nadat achter de schermen heel veel werk is verricht, worden nu ook de eerste contouren van La Rochelle 2.0 zichtbaar. In de voormalige bibliotheek heeft de Heemkundevereniging Roggel nu haar onderkomen gevonden, terwijl de foyer tot de ‘Roggel Leef Inloup’ werd omgetoverd. Onlangs zijn de andere zalen in dezelfde kleuren geschilderd en zo is La Rochelle als een feniks uit zijn as herrezen.

Speurtocht
Nu is het is de hoogste tijd voor alle Roggelse mensen om de veranderingen en vernieuwingen met eigen ogen te komen aanschouwen. Daarom vindt op zondag 10 september, vanaf 13.30 uur, onder het motto ‘Achterom is Kermis’ de feestelijke opening van La Rochelle 2.0 plaats. In samenwerking met de Zjwiek en de BSO kunnen kinderen aan een speurtocht deelnemen. In de bieb wacht hen een attractie en bovendien kunnen ze zich uitleven op het springkussen van het KVW. Bij goed weer is er een buitenterras, waar bezoekers na inlevering van de ‘vlaaier’ worden getrakteerd op overheerlijke vlaai.

Rondleidingen
In La Rochelle vinden in de diverse zalen rondleidingen en presentaties plaats. Er worden tal van films vertoond en iedereen kan genieten van muziek van Roggelse muzikanten, die zo op hun manier La Rochelle een warm hart toedragen. De line-up biedt voor elk wat wils met Paaf Aaf, Harmonie Amicitia, de Birdies, Hanna, Liath, de Roggelse PP Band, Cornelius Leonardus (aka Cas), bigband Xpero en Pieter & Enith en ut Limbo Project.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen