Ontmoetingsplekken moeten nieuwe basis gaan vormen binnen alle Leudalkernen

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Door de corona- en de energiecrisis waren niet alleen extra financiële middelen nodig, ook de continuïteit en het voortbestaan van gemeenschapshuizen, sport- en cultuuraccommodaties kwamen in gevaar.

Het brengt de gemeente Leudal tot een nieuwe, structurele aanpak voor dergelijke voorzieningen. Die aanpak moet uitvloeien in ontmoetingsplekken binnen alle kernen van de gemeente.

Maatwerk
De gemeente wil die ontmoetingsplekken faciliteren op basis van lokale behoeften. Ieder dorp is tenslotte anders en dat vraagt om maatwerk. De ontmoetingsplekken moeten multifunctioneel zijn. Ze dienen verenigingen te faciliteren, er moeten lokale of regionale evenementen georganiseerd kunnen worden, maar er moet ook ruimte  worden gemaakt voor maatschappelijk belangrijke functies. Daarbij wordt gedacht aan bijvoorbeeld het meewerken aan vaccinatieprogramma’s of het faciliteren van andere zorgcomponenten.

Onderzoek
Er wordt eerst onderzoek gedaan naar de mogelijke bezettingsgraad en naar wat wenselijk en nodig is, om tegemoet te komen aan de lokale behoeften. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de situatie per ontmoetingsplek en relevante trends en ontwikkelingen. Ook wordt er gekeken naar de kwaliteit en duurzaamheid van de ontmoetingsplek. Uiteindelijk moet dit inzicht geven in nieuwe algemeen geldende uitgangspunten voor de bestaande ontmoetingsplekken in de gemeente.

Communicatie
Wethouder Heleen Wijers (Samen Verder): ‘Deze structurele aanpak doen we niet alleen, maar samen met onze gemeenschap. Het vraagt om goede communicatie met alle belanghebbenden. Als gemeente doen we dit dan ook stap voor stap, door iedereen te informeren of actief te laten meedenken over hoe deze structurele aanpak eruit moet gaan zien. Naast algemene berichtgeving worden belanghebbenden dan ook persoonlijk geïnformeerd of uitgenodigd voor deelname.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen