Leudal en Roermond willen meer tijd voor onderzoek naar haalbaarheid fietsverbinding

Foto: Pixabay - lincerta (CC0-Public Domain)

LEUDAL/ROERMOND – De gemeenten Leudal en Roermond hebben onderzoek laten doen naar de constructieve (on)mogelijkheden voor een fietsverbinding tussen Roermond en Buggenum/Haelen. Ook de te verwachten kosten zijn bekeken.

Naar aanleiding van dit onderzoek, dat inzicht geeft in de ruimtelijke, functionele en landschappelijke inpassing, vragen de gemeentes de provincie Limburg nu om meer tijd én om de al gereserveerde financiële middelen beschikbaar te houden, tot duidelijk wordt of de uitvoering van de fietsverbinding haalbaar is.

Hoge score
Volgens de haalbaarheidsstudie naar de maatschappelijke kosten en baten analyse, krijgt de fietsverbinding ter hoogte van de spoorbrug Buggenum een hoge score. Door het creëren van de oost-west verbinding over de Maas en het Lateraalkanaal zal de bereikbaarheid voor fietsers in de regio enorm toenemen. Een groot gebied – van Haelen, Buggenum, Roggel tot aan Helden-Panningen – komt hierdoor binnen een fietsafstand van circa 15 kilometer van de binnenstad van Roermond te liggen.

Impuls
De voorzieningen die in Roermond aanwezig zijn op het gebied van retail, werkgelegenheid, onderwijs, cultuur, horeca en recreatie worden daarmee voor een groot aantal dorpen (beter) bereikbaar, waardoor er een grote positieve impuls ontstaat op het woon- en werkklimaat en de leefbaarheid in de regio. Ook voor wandelaars zal een aantrekkelijke verbinding tussen het Leudalgebied en de Meinweg een positieve impact hebben. Daar komt bij dat sinds 2019 een aantal zogeheten maatschappelijke opbrengsten zijn versterkt door onder meer de Covid-crisis. Denk aan een toenemend besef van de kwaliteit van de eigen leefomgeving en het belang van buiten en actief bezig zijn. Dit heeft zich de afgelopen jaren vertaald in een toename van het aantal fietsers en een nog grotere vraag naar goede fietsverbindingen. De fietsbrug is onderdeel van de Hoogwaardige Fietsverbinding Midden-Limburg. Hiervoor is in 2021 een intentieverklaring ondertekend met de gemeenten Leudal, Nederweert, Roermond, Roerdalen en provincie Limburg, voor het gezamenlijk uitvoeren van de verkennende tracéstudie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen