Wisseltentoonstelling over de Galgenberg van het graafschap Horn

Foto: BCL

HAELEN – In Bezoekerscentrum Leudal aan de Roggelseweg 58 in Haelen start op zondag 5 maart een tijdelijke tentoonstelling over de Galgenberg van het graafschap Horn, gelegen tussen Horn en Haelen. Hier werd de doodstraf, ter afschrikking, publiekelijk voltrokken.

Op de expositie is onder meer is te zien hoe het rechtssysteem van de 17e tot eind 19e eeuw werkte en hoe het leven in onze regio er, in verband daarmee, destijds uitzag.

Toverij
Op de Galgenberg werden misdadigers terechtgesteld door ophanging, onthoofding, wurging en verbranding. Moord, roof, brandstichting, diefstal en toverij waren misdaden waarop de doodstraf stond. Slechts van enkele tientallen veroordeelden zijn de namen overgeleverd, maar in de loop van de tijd moeten op de Galgenberg tussen Haelen en Horn honderden mensen zijn geëxecuteerd.

Geschiedenisles
Tijdens de periode van deze tentoonstelling verzorgt Bezoekerscentrum Leudal een geschiedenisles voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs over dit onderwerp. Ook zal er op dinsdag 4 april een lezing worden gehouden. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met  zondag 25 juni, van dinsdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 16.00 uur. Entree voor volwassenen kost 2,50 euro, kinderen tot 12 jaar en donateurs van de Studiegroep Leudal mogen gratis binnen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen