Herdenkingsdienst voor de Holocaust in Sint Severinuskerk Grathem

Foto: Pixabay - Barak Broitman (CC0-Public Domain)

GRATHEM – Op vrijdag 27 januari vindt jaarlijks de internationale herdenkingsdag voor de Holocaust plaats. Op deze dag worden over de gehele wereld de slachtoffers van het Nazi-regime herdacht.

Voor 27 januari is gekozen omdat op deze datum in 1945 soldaten van het Sovjetleger vernietigingskamp Auschwitz bevrijdden.

Antisemitisme
Onlangs bezochten vijftien jongeren het vernietigingskamp. De reis is een weerkerend initiatief waarbij de jongeren worden begeleid door onder meer Holocaustdeskundigen Herman en Annelies van Rens en pastoor Marcus Vankan. De ervaringen die zijn opgedaan worden gedeeld tijdens een bezinningsbijeenkomst in de Sint Severinuskerk in Grathem, die 27e januari vanaf 19.30 uur. Aan de hand van verhalen, overwegingen en foto’s wordt u meegenomen op een indrukwekkende reis. Na een pauze zal het echtpaar Van Rens een lezing geven over de achtergronden van het antisemitisme, waarom het belangrijk is dit verhaal te vertellen en wat hen heeft geïnspireerd. Ook trekken zij parallellen tussen verleden en heden.

Koninklijk Zigeunerorkest
Muzikaal zal de bijeenkomst worden ondersteund door het Koninklijk Zigeunerorkest Roma Heina Mirando. Zij verzorgen vaker de muziek bij gelegenheden zoals de 4 mei herdenking op de Dam, bij het Auschwitzmonument in Amsterdam en bij de herdenkingsdienst in kamp Westerbork. Na afloop is er gelegenheid om relevante literatuur aan te schaffen en zal er een vrijwillige bijdrage gevraagd worden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen