Bestuursleden adviesbureau Bergs veroordeeld tot celstraffen

Foto: John Hölsgens

HEYTHUYSEN – De rechtbank Oost-Brabant houdt Bergs Advies in Heythuysen verantwoordelijk voor grootschalige mestfraude. De rechtbank deed dinsdag uitspraak  tegen vier bestuursleden en een aantal agrariërs.

Het vervalsen van documenten, het rommelen met mestcijfers en het op het verkeerde been zetten van ambtenaren levert drie directeuren van het adviesbureau achttien maanden cel op, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Een vierde bestuurslid krijgt een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een taakstraf van 240 uur.

Fosfaatrechten
De bestuurders krijgen daarnaast een beroepsverbod van drie jaar opgelegd. Het bedrijf moet een geldboete van 400.000 euro betalen, waarvan de helft voorwaardelijk. Volgens de rechter hanteren de adviseurs ‘een werkwijze waarbij de grenzen van de wet werden opgezocht en zelfs werden overschreden op het moment dat de situatie van de klant dat volgens de bestuurders verlangde.’ Zo werden er melkcijfers vervalst voor een boer om meer fosfaatrechten te krijgen. Dat acht de rechtbank bewezen , onder meer door getapte telefoongesprekken.

Criminele organisatie
Door het overtreden van de meststoffenwetgeving hield het bedrijf geen rekening met de schade aan het milieu en de volksgezondheid. De rechtbank noemt het adviesbureau daarom dan ook een criminele organisatie. De officier van justitie eiste in november liefst zesendertig maanden celstraf. Daar gaat de rechtbank niet in mee, omdat niet alle bestuurders op de hoogte waren van alle fraudegevallen.

Valsheid in geschrifte
Ook een aantal boeren, uit Susteren en Ysselsteyn bijvoorbeeld, kregen geldboetes en een taakstraf. Het Openbaar Ministerie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit deden in 2018 invallen bij een aantal locaties, waaronder Bergs Advies. Het bedrijf werd jarenlang onderzocht, na een veroordeling voor het medeplegen van valsheid in geschrifte in 2017. Ook toen was er sprake van mestfraude.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen