Resultaten van enquête over ondermijning bekend

Foto: Pixabay - geralt (CC0-Public Domain)

LEUDAL – De gemeente Leudal werkt aan een nieuw integraal veiligheidsbeleid voor de periode tot 2026. Ondermijning is een belangrijk thema daarbij.

De ervaring, veiligheidsbeleving en mening van inwoners en ketenpartners is een belangrijke bron van informatie bij de totstandkoming van beleid. Daarom is er in de zomer een enquête over ondermijning onder inwoners gehouden.

Signalen
De resultaten hiervan worden gebruikt bij de aanpak van ondermijning en de communicatie hierover. In totaal 1034 inwoners hebben deze enquête ingevuld. Daarvan geeft 75% aan te weten wat ondermijning is en geeft 56% aan wel eens signalen ervan te hebben waargenomen. Deze signalen gaan over drugsproductie en dealen (39%), jeugdcriminaliteit (23%), witwassen (12%) en zorgfraude (12%).

Melden
Van de respondenten geeft 75% aan signalen van ondermijning door te geven aan de politie, bij Misdaad Anoniem of het online meldpunt van de gemeente. Redenen om signalen niet te melden zijn de verwachting dat er niks met een melding gedaan wordt en de vrees niet anoniem te blijven. Ook geeft 41% van de respondenten aan duidelijkere voorlichting over ondermijning te wensen. Ook voorlichting op scholen wordt daarbij genoemd.

Veilig
Burgemeester Désirée Schmalschläger: ’De gemeente werkt samen met veiligheidspartners aan een veilige samenleving, maar ook inwoners en ondernemers spelen daar een belangrijke rol in. Het herkennen van signalen en het melden ervan is de eerste stap. Zo houden we samen onze omgeving veilig en leefbaar. Alle meldingen worden serieus genomen en anoniem behandeld.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen