Limburg scoort goed op e-mailgedragslijn voor overheden, maar Leudal kan beter

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – In de provincie Limburg hebben vier van de eenendertig gemeenten geen e-mailadres op hun website vermeld. Leudal is één van die gemeenten.

Met een percentage van 13 procent liggen de Limburgse gemeenten samen in dat opzicht wel ruim onder het landelijk gemiddelde van 25 procent.

Privacy
Bij drie van de vier gemeenten zonder e-mailadres is het bij het contactformulier, ook voor het stellen van een eenvoudige vraag, verplicht om onnodige persoonlijke informatie te delen. Hierbij gaat het naast Leudal om Beek en Maastricht. Hierdoor zijn er bij 10 procent van de Limburgse gemeenten mogelijk barrières op het gebied van privacy, maar ook dat is minder dan het landelijk gemiddelde van 13 procent.

Gedragslijn
Het blijkt allemaal uit onderzoek van klantcontactbeheerder Pricon, waarbij alle gemeenten zijn getoetst op de aanwezigheid van e-mailadressen en contactformulieren op de website, ontvangstbevestigingen, reactietijd en het verplicht laten delen van persoonlijke gegevens. Als uitgangspunt is gekeken naar de e-mailgedragslijn voor overheden. Een groot aantal gemeenten in Limburg verwerkt mailcontact op goede wijze en komt snel met een reactie op een eenvoudige vraag per mail.

Op tijd
In Limburg wordt verder sowieso bovengemiddeld vaak op tijd gereageerd op een eenvoudige vraag per mail. 81 procent van de gemeenten heeft binnen twee werkdagen gereageerd op een simpele vraag. Alleen in de provincies Utrecht, Groningen en Overijssel lag dit percentage hoger. Het percentage van gemeenten die na drie weken nog steeds niet hebben geantwoord, ligt met 3 procent zelfs aanzienlijk lager dan het landelijk gemiddelde van 13 procent. Met slechts één gemeente die na drie weken niet heeft gereageerd, behoort Limburg, samen met Groningen en Overijssel, tot de drie provincies met de meest efficiënte mailafhandeling.

Bevestiging
De meeste gemeenten in Limburg versturen een ontvangstbevestiging, zoals staat voorgeschreven in de e-mailgedragslijn voor overheden. Alleen de gemeenten Beesel, Bergen, Kerkrade, Mook en Middelaar, Simpelveld, Vaals, Valkenburg aan de Geul, en Venray hebben geen ontvangstbevestiging gestuurd. Hierdoor ligt het percentage gemeenten dat geen ontvangstbevestiging hebben gestuurd met 26 procent ook weer ver onder het landelijk gemiddelde (37 procent) en is Limburg de tweede provincie achter Overijssel met de meest verstuurde ontvangstbevestigingen. De volledige onderzoeksresultaten zijn hier te bekijken.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen