Politie waarschuwt: pas op voor phishing

Foto: Pixabay - mohamed_hassan (CC0-Public Domain)

LEUDAL  – De politie van Leudal waarschuwt andermaal voor ‘phishing’. Daarvan is sprake als u persoonlijke en/of inloggegevens heeft ingevuld op een website die – naar later blijkt – nep is.

Het kan gaan om een nepsite van een bank bijvoorbeeld. Ook kunt u uw persoonlijke gegevens via e-mail of telefonisch hebben afgegeven aan iemand die zich voordeed als een betrouwbare ander, bijvoorbeeld een familielid.

Adviezen
Meestal gebeurt phishing digitaal, via een link in een e-mail, WhatsApp of sms-bericht. De laatste variant wordt wel ‘smishing’ genoemd, een samenvoeging van de woorden phishing en sms. Enkele adviezen:

  • Reageer nooit op e-mails of appjes met verzoeken om persoonlijke inlogcodes of pincode. Banken, creditcardmaatschappijen of betrouwbare webshops vragen hier nooit om. Ontvangt u zo’n e-mail? Verwijder deze dan meteen. Klik in geen geval op een link die in de e-mail staat.
  • Stuur uw bankpas niet op. Uw bank zal hier namelijk nooit om vragen. Als u een nieuwe pas krijgt, vraagt de bank altijd om uw oude pas door te knippen en weg te gooien.
  • Stuur ook nooit een kopie van uw identiteitsbewijs op. Criminelen kunnen uw BSN-nummer gebruiken om een bankpas aan te vragen.
  • Vertrouwt u een link niet helemaal, check hem via checkjelinkje.nl
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen