De zomer in je glas: roséwijnen om u tegen te zeggen

Foto: via Wijnkopers Alex Storms-Mertens

LEUDAL – Niemand zal betwisten dat de Provence een begrip is binnen de roséwereld is. Er is geen enkel gebied waar dit wijntype zoveel wijnliefhebbers weet te bekoren. Helaas is er ook een keerzijde aan dit succesverhaal: de beste roséwijnen vinden daardoor namelijk slechts hun weg naar de plaatselijke bevolking of de dorstige toerist, die wellicht  in het bezit is van een tweede (vakantie)huis in Provence.

Dat laatste is niet zo gek met bijna drieduizend zonuren per jaar. Het probleem komt pas echt aan de orde wanneer we de zomer in ons glas willen (her)beleven in eigen land.

Pips
De alom geprezen reputatie van de Provence wordt immers zelden in ons land waargemaakt. De karakteristieke, pipse kleur weerspiegelt tegenwoordig eerder de ‘pipse kwaliteit’ op de Nederlandse markt. Een Storms-selectie mét karakter die niet mag ontbreken in de aanloop naar de zomer, is daarom op zijn plaats. De Wijnloper uit Heythuysen heeft roséwijnen gevonden die de smaakpapillen in opperste extase weet te brengen.

Blozen
Zoals de Blushrosé die u letterlijk laat blozen, zo mooi: wat een verrassing en wat een klasse! Naast een enkele mooie – en kostbare –  Provencerosé blijven de echte surprises van dit wijntype namelijk vaak achterwege. Totdat Storms van wijnproducent Medi Valley uit Bulgarije een bijzonder glas wijn kreeg gepresenteerd. De typerende geur van bloemen (rozen), grapefruit en lychee komt je tegenmoet. Eerst werd gedacht aan een (gewürz)traminer.

Gezond
De ‘blozende’ kleur was echter misleidend. Gevraagd naar de variëteit oftewel de druivenrassen bleek deze Blush daadwerkelijk van 100 procent gewürztraminer gemaakt. Technisch is dat mogelijk, mits de druif gezond blijft en goed rijpt. Dan ontstaat er ook die lichtroze schil, die die mooie schakering kan afgeven aan het kostbare sap.

Charme
Resultaat: een onvergetelijke wijn, die in geen enkel huishouden mag ontbreken. De zon hoeft er nog niet eens voor te schijnen, want Storms garandeert u dat deze Pink Traminer u direct zal charmeren. Een wijn waar u meteen voor valt, net als wij. Wees welkom dus, op de Dorpstraat 108 in Heythuysen of de Kerkstraat 24 in Nederweert.

Reacties

Cookieinstellingen