Warm welkom voor Oekraïners op kasteel Aldenghoor

HAELEN – Zo’n tachtig Oekraïense vluchtelingen kregen een opvangplek in Haelen. Een vriendengroep uit dit dorp raakte in gesprek met hen, hoorde verschrikkelijke verhalen en wilde vervolgens deze mensen helpen. Dat deden ze door hen iets leuks in het vooruitzicht te bieden: een welkomstavond op het Kasteel Aldenghoor.

Daar werd kennis gemaakt, met elkaar gegeten, gespeeld en gezongen. Ondanks de trieste situatie van deze Oekraïense mensen, wilde de vriendengroep proberen toch ook een lach op hun gezicht te krijgen.

Indrukwekkend
Dennis Kierkels: ‘Tijdens een MTB-rondje reden we via Landgoed Leudal, waar de Oekraïense vluchtelingen gehuisvest zijn. We raakten in gesprek met hen. Verschrikkelijke verhalen. Daarom wilden we iets voor hen organiseren. Dat is gelukt. We hebben indrukwekkende gesprekken gevoerd, samen gegeten, samen gespeeld én uiteindelijk toch ook samen gelachen. En dankzij een aantal bedrijven hebben onze Oekraïense medemensen nog een viertal gave dagjes uit in het vooruitzicht’

Theater
Met steun van de bedrijven uit de regio kunnen kinderen een dagje gaan gamen, spelen en zwemmen bij Home of Heroes en Recreatiepark de Leistert. Volwassenen krijgen een Experience tour bij Nunhems BASF, die ook twee vestigingen in Oekraine heeft. Alle Oekraïense dorpsgenoten mogen ook meedoen aan de theaterfietstocht ‘Natuurlijk…Theater’ van het Limburg Festival. Kierkels: ‘Zaterdag hebben we bovendien speelgoed en fietsen gebracht en hebben we via de voetbalclub goaltjes geregeld. We zijn daarnaast bezig om werk voor ze te regelen. De mensen hebben gelukkig weer af en toe een lach op hun gezicht, en dat is prachtig om te zien.’

Reacties

Cookieinstellingen