Maas Cleanup Day: in actie voor de natuur dicht bij huis

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Wat begon met het idee van één ondernemer, is in korte tijd uitgegroeid tot een stroom van Limburgse bedrijven, maatschappelijke organisaties en vrijwilligers, die zich samen inzetten voor een schone Maas: Maas Cleanup.

Samen steken ze op 17 september, tijdens de vierde Maas Cleanup Day, weer de handen uit de mouwen om de Maas afvalvrij te maken.

Drinkwater
Op 17 september is het ook World Cleanup Day en geven honderdtachtig landen de planeet tegelijkertijd een schoonmaakbeurt. Maas Cleanup richt zich die dag op de natuur dicht bij huis. Per honderd meter liggen er meer dan duizend stuks afval aan de Maas. En dan is de grond- en watervervuiling door al dat afval niet eens meegeteld. Alle hulp om de Maas tijdens Maas Cleanup Day weer afvalvrij te maken is dus welkom en ook nodig. Doordat afval blijft liggen tasten we de biodiversiteit en de kwaliteit van ons (drink)water aan. Een schone Maas betekent dat inwoners van het stroomgebied betere toegang hebben tot schoon drinkwater en wonen in een schonere omgeving.

Pickup-points
Op de Maas Cleanup kaart kunnen acties worden aangemeld en kun je je als vrijwilliger aanmelden voor een actie in de buurt. Op deze website lees je hoe je een actie kunt aanmelden, zelf organiseren en hoe je mee kunt helpen met het in kaart brengen van het afval. Een bijzondere toevoeging dit jaar zijn de centrale pickup-points die samen met de aangesloten partners worden beheerd. Partners adopteren als het ware een deel van een oever, een afval hotspot of een plek nabij hun bedrijf en maken zich vrijwillig verantwoordelijk voor het schoonhouden van het gebied.

Reacties

Cookieinstellingen