Rondom het Leudal op bezoek bij ‘de laatste boer van Haelen’

Foto: Studiegroep Leudal

LEUDAL – Voor het zomernummer van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal – uitgegeven door de Studiegroep Leudal – ging Bert Heijnen op bezoek bij de 86-jarige Tjeu Vossen, ‘de laatste boer van Haelen’.

Heijnen gaat in op de levensloop van deze goed van tongriem gesneden vrijgezel, die onder meer aangeeft dat vrijgezellen tien jaar langer leven dan getrouwde paren.

Eetgewoontes
Ton Lemaire betuigt in deze editie zijn respect voor de boom als meest indrukwekkende verschijning in het plantenrijk. Met name oude bomen moeten beschermd worden. Lemaire woont al decennia in Frankrijk, maar zijn liefde voor het Leudal is blijvend. Jo Wijnen verhaalt op zijn kenmerkende wijze over de verandering van eetgewoontes vanaf de vijftiger jaren van de vorige eeuw, toen de soep, de aardappelen en de pudding nog uit een bord werden gegeten, aan een blank geschuurde tafel.

De Spar
Jac Wijnands zaliger beschreef de geschiedenis van het buitencentrum De Spar in Haelen, dat in 1938 werd opgericht als bivakplaats voor Jonge Wachters. In de oorlog werd het een schuilplaats voor onderduikers en werden er illegale culturele bijeenkomsten gehouden. In 2022 is het een aantrekkelijk buitencentrum voor jeugdgroepen.
Enkele leden van IVN en de Studiegroep Leudal beschrijven opvallende wegbermplanten in en rondom het Leudal. In dit nummer het rapunzelklokje.
Hugo Levels en Eric Munnicks geven een terugblik op de totstandkoming van de vier delen van hun standaardwerk over de oorlog in Limburg: ‘Waar blijven de Bevrijders?’  Het vierde deel wordt in dit artikel uitgebreid besproken.
Tenslotte vertelt Thijs Zeelen uitgebreid over de zonnige en droge lente van 2021, met in de weerhistorie aandacht voor de warme en droge zomer van 1934 toen onweersbuien voor veel schade zorgden.

Aanmelden
Heb je belangstelling voor de cultuurhistorie van en de natuur in het Leudalgebied, dan kun je voor 17 euro abonnee worden. Je ontvangt dan vier keer per jaar Rondom het Leudal. Als welkomstgeschenk ontvang je alle vier nummers die in 2021 zijn verschenen, alsmede het boek ‘Het Leudal in prentbriefkaarten’. Aanmelden als abonnee kan per e-mail via [email protected], telefonisch via 06-53.53.08.71 of 0475-59.37.67.

Reacties

Cookieinstellingen