Fascinerende kunstcombinatie van woord en beeld

Foto: Facebook Maarten Vaessen

KESSENICH – Jacques Smeets uit Elsloo schreef al gedurende de laatste tien jaar van zijn werkzame leven als politieman poëzie. Tijdens de coronapandemie ontstond steeds meer de drang om een aantal van zijn gedichten te bundelen, wat uiteindelijk vorm kreeg met het boekwerk Dichterbij het leven en de dood. Zeventig poëmen vonden er een plek, op vijf na allen voorzien van een foto, veelal kunstwerken die de gedichten een extra dimensie geven.

Één van die kunstwerken is van de hand van Maarten Vaessen, oorspronkelijk afkomstig uit Heythuysen maar tegenwoordig opererend vanuit het Belgische Kessenich. De twee kunstenaars bleken goed te accorderen en dus was een presentatie van beider werk in de beeldentuin van Vaessen, waar regelmatig succesvolle internationale manifestaties worden georganiseerd, een logisch vervolg. Dat gebeurt onder de titel Dichter bij de Kunst.

Roestsculpturen
Het evenement zal plaatsvinden op zondag 24 juli, aan het Bosstraatje 9 in Kessenich-Kinrooi. Niet alleen zijn de roestsculpturen van Vaessen te bewonderen, maar uiteraard zal Smeets voordragen.
Bovendien is er een optreden van gastdichter Hans F. Marijnissen. De Brabantse schrijver is onder meer voorzitter en medeorganisator van het maandelijkse Open Poëzie Podium van de PoëzieClub Eindhoven. Muzikale omlijsting wordt verzorgd door Ruud Verhoeven, zelf ook schrijver, columnist, zanger en entertainer.

Lulu Wang
Het voorwoord bij Dichterbij het leven en de dood werd geschreven door niemand minder dan Lulu Wang. De van oorsprong Chinese schrijfster uit Den Haag, die in 1997 doorbrak met haar debuutroman Het Lelietheater, schrijft onder meer: ‘Ongeacht over welk thema de gedichten in dit boek gaan, Jacques weet ze te voorzien van een gouden rand van verwondering en nostalgie. Eerstgenoemd zorgt voor vrolijkheid, soms met een haast kinderlijke onschuld, en laatstgenoemd voor vrede in het hart.’

Prachtlocatie
Een boeiende combinatie dus die zondag, van beeldende kunst en poëzie op een prachtlocatie, te bewonderen vanaf 11.00 uur tot 17.00 uur. Meer over de beeldend kunstenaar, zijn werk en de locatie is hier te zien.

 

Reacties

Cookieinstellingen