Nieuwkomers ronden met succes fietslessen af

Foto: Gemeente Leudal

LEUDAL – Goed leren fietsen is belangrijk in een fietsland als Nederland. Om de zelfredzaamheid en mobiliteit van mensen die in Leudal een leven moeten opbouwen te vergroten, is het MensOntwikkelbedrijf Leudal (MOB) in april 2022 gestart met fietslessen.

Vrijdag ontvingen de eersten van in totaal 16 statushouders uit handen van wethouder Huub van Helden een fietscertificaat. Het succesvolle concept krijgt een vervolg in september.

ANWB
Vorig jaar is de ANWB gestart met het opleiden van vrijwilligers voor het geven van deze fietslessen aan statushouders. In april 2022 zijn deze vrijwilligers daadwerkelijk gestart met het geven van fietslessen. Tijdens deze lessen leerden de statushouders aan de hand van verschillende behendigheidselementen fietsen. ‘Leren fietsen is één, maar veilig deelnemen aan het verkeer is daar onlosmakelijk mee verbonden. Met deze vaardigheid is het makkelijker om deel te nemen aan de Leudalse samenleving en daardoor te integreren. In Leudal moet immers iedereen kunnen meedoen. Daarom zijn deze fietslessen zo waardevol’, zei wethouder Huub van Helden.

Samenwerking
Na een periode van drie maanden met wekelijkse theorie- en praktijklessen kunnen deelnemers meedoen aan het examen. Het fietsproject is een gezamenlijk initiatief van het MOB, de gemeente Leudal en Vluchtelingenwerk Leudal. Voor die groep die in september gaat starten wordt nog gezocht naar nieuwe kinderfietsen (26 inch) die opgeknapt kunnen worden. Elke deelnemer mag namelijk na het behalen van het diploma de fiets behouden. Daarmee wordt voorkomen dat men het fietsen weer verleerd. Inwoners die fietsen hebben die niet meer gebruikt worden, kunnen dit melden via [email protected] De fiets wordt dan opgehaald en indien nodig opgeknapt.

Reacties

Cookieinstellingen