Standbeeld Philips van Horne van Jos Dirix aangekomen op definitieve plek

Foto: Twitter Burgemeester Désirée Schmalschläger

WEERT/NEER – Het standbeeld van Philips van Horne (Philips van Montmorency, graaf van Horne) werd in 2017 ontworpen door Jos Dirix uit Neer. In 2019 en 2020 maakte het standbeeld een tournee en werd tentoongesteld op plekken die een band hebben met Philips van Horne, zoals Schloss Merode in het Duitse Langerwehe.

In augustus 2021 werd het standbeeld in het Belgische Deinze geplaatst (stad van zijn vermoedelijke geboorteplaats Kasteel van Ooidonk), ter gelegenheid van het congres van de Europese schuttersverenigingen. In november 2021 werd het in het Belgische Bocholt geplaatst. Nu is het beeld aangekomen op de definitieve standplaats: de voorhof van Kasteel Nijenborgh in Weert.

Van Hornejaar
De Stichting Ruiterstandbeeld Philips van Montmorency gaf (naar aanleiding van het ‘Van Hornejaar’ in 2018, 450 jaar na de onthoofding van de graven Egmont en Horne) opdracht voor het maken ervan. Het 2,6 meter hoge bronzen weegt meer dan 1000 kilogram. Burgemeester Désirée Schmalschläger toog naar Weert om de onthulling aldaar bij te wonen.

Dynamiek

Beeldhouwer Dirix en echtgenote Wilma van Duuren leven midden in de natuur, tussen kunst en hun IJslandse paarden. Het gehele oeuvre van Jos Dirix is een bronzen verstilling van respect voor het leven. Sculpturen vol dynamiek: paarden, stieren, mannen, vrouwen en roofdieren. Een fascinerende combinatie van waarneming, interpretatie en verbeeldingskracht.

]

Reacties

Cookieinstellingen