Nationale Archeologiedag Leudal rondom grafheuvels

Foto: BCL

LEUDAL – De Nationale Archeologiedag in Leudal vindt dit jaar plaats op zondag 19 juni, van 11.00 uur tot 15.00 uur, rondom het boscafé De Busjop aan de Busschopsweg 9 in Heythuysen.

Deze dag wordt georganiseerd door de werkgroep archeologie van Bezoekerscentrum Leudal.

Wandelingen
Er is een stand ingericht waar informatie gegeven wordt over het wonen, leven en begraven van mensen die hier zo’n 3000 jaar geleden geleefd hebben. Gedurende de dag vertrekken er twee begeleide wandelingen, langs enkele grafheuvels uit de bronstijd en ijzertijd. De wandelingen over het grafveld duren ongeveer 60 minuten en starten om 11.00 uur en 13.30 uur. Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Aanmelden vooraf is niet nodig.

Urnen
Op het grafveld bij de Busjop zijn 17 van de meer dan 50 grafheuvels gerestaureerd. In deze grote, lage heuvels gemaakt van plaggen lagen aardewerken potten met daarin de asresten van de bewoners van dit gebied. In die tijd werden de doden gecremeerd en de as en botresten werden in een urn gedaan. Onder elke onderzochte grafheuvel lagen de resten van één of soms twee personen. Er zijn tientallen urnen en enkele fragmenten van bronzen voorwerpen teruggevonden. Ook zijn er afslagen van vuursteen gevonden, afkomstig uit de vroege prehistorie. Dit toont aan dat ook in de steentijd in dit gebied al mensen verbleven.

Reacties

Cookieinstellingen