Subsidies voor parochies op de tocht: ‘Onderbouwing van beslissing is gebrekkig’

Foto: John Hölsgens

LEUDAL –  Parochies in Leudal hebben in december een brief ontvangen van het college van b&w, met de mededeling dat subsidies op termijn geheel worden stopgezet.

De fractie Ronduit Open noemt de onderbouwing van die beslissing merkwaardig, onvolledig én gebrekkig.

Activiteiten
Zo wordt er in de brief van het college gesteld dat een reden voor de stopzetting is, dat er sprake is van een doelgroep bij parochies. Ronduit Open vraagt zich af of daarvan bij verenigingen dan soms geen sprake is. Verder wordt met geen woord gerept van het gewijzigde subsidiesysteem, waarbinnen mogelijkheden voor subsidies zijn opgenomen op activiteitenniveau. ‘Het college is blind voor het feit dat onder de vlag van parochies talrijke activiteiten plaatsvinden die geen religieus karakter hebben, maar juist maatschappelijk relevant zijn’ laat de fractie per brief weten. ‘Denk aan activiteiten als bezoek van eenzame en zieke burgers of armoedebeleid via onder meer de functie van de voedselbank. Die activiteiten beperken zich niet tot burgers die aangesloten zijn bij een parochie.’

Bach
Ook de activiteiten op het terrein van kunst- en cultuur noemt Ronduit Open als voorbeeld, zoals de Bachcantates. ‘De brief van het college bevat geen enkele verwijzing naar deze en vergelijkbare activiteiten en is ook om deze reden juridisch gebrekkig’ aldus Ronduit Open. De partij pleit er voor dat er een nieuwe brief wordt verzonden, waarin het college oog en oor heeft voor de maatschappelijke functies van parochies en die meer in overeenstemming is met het besluit van de gemeenteraad.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen