Miljoenenclaim Landgoed Leudal eindigt met veroordeling tot vergoeding proceskosten

Foto: Pixabay - pixel2013 (CC0-Public Domain)

ROERMOND – De schadevergoeding die Landgoed Leudal van de gemeente eiste, is door de rechter afgewezen. Ondernemer Hikspoors is veroordeeld tot het vergoeden van de proceskosten.

De gemeente Leudal werd eind 2020 gedagvaard door de exploitant van Landgoed Leudal. Volgens hem zou de gemeente Leudal 2 miljoen euro schadevergoeding moeten betalen aan Landgoed Leudal.

Slecht onderbouwd
Als reden hiervoor voerde Landgoed Leudal aan dat zij gedurende een aantal jaren minder arbeidsmigranten mocht huisvesten dan afgesproken met de gemeente en toegestaan door de Raad van State. In het vonnis van 19 januari heeft de rechtbank in Roermond de gemeente echter in het gelijk gesteld, door de vordering helemaal af te wijzen en Landgoed Leudal te veroordelen in de proceskosten. Die bedragen 15.699 euro. De rechtbank oordeelde dat er geen afspraken over het structureel huisvesten van minstens 350 arbeidsmigranten zijn gemaakt, zoals Hikspoors beweerde. De hoogte van het schadebedrag van de ondernemer was volgens de rechtbank bovendien slecht onderbouwd. Tegen het vonnis kan Landgoed Leudal wel nog in beroep gaan bij het gerechtshof in Den Bosch.

Dekmantel
De fractie Ronduit Open heeft meteen gevraagd de uitspraak te agenderen voor de Commissie Fysiek van 1 februari. Raadslid Wagemans: ‘Wat speelt is namelijk dat de huisvesting van arbeidsmigranten oorspronkelijk was bedoeld om tijdelijk wat geld te verdienen, om zo de omvorming tot een hoogwaardig recreatieterrein met managementcursussen mogelijk te maken. Daar is na inmiddels elf jaar nauwelijks iets van terechtgekomen. Daar moet dus actie op worden gezet door de gemeente. We hebben al eerder gesteld dat het erop lijkt dat het Landgoedverhaal enkel de dekmantel is geweest voor huisvesting van zoveel mogelijk arbeidsmigranten’ vervolgt Wagemans. ‘De gemeente moet Hikspoors houden aan uitvoering van zijn eigen plannen, waartoe het bestemmingsplan indertijd door hem is opgesteld, ingediend en vastgesteld.’

‘Politiek relevant’
Het raadslid van Ronduit Open noemt de zaak politiek relevant omdat van verschillende zijden (CDA en in het verleden ook D66) grote zorgen zijn uitgesproken over de enorme risico’s die Leudal zou lopen vanwege een miljoenenclaim. Wagemans: ‘In het bijzonder raadslid Huub van Helden (CDA) heeft hier bij de begrotingsbehandelingen ieder jaar op gewezen. Men wist het allemaal zeker. Overigens ben ik het met van Helden geheel eens dat er een veel strakkere regie nodig is binnen het gemeentehuis. Er zijn bij herhaling fouten gemaakt door een gebrek aan correcte informatie en een gebrek aan interne coördinatie. Daardoor loop je als gemeente risico’s. Pas afgelopen december heeft het college besloten dat slechts een lid van het college voortaan het dossier Landgoed Leudal behandelt. Ik heb er al vele jaren voor gepleit om de sturing vanuit het college veel strakker aan te halen. Helaas wordt daar binnen het college kennelijk verdeeld over gedacht. Dat is in mijn ogen een grote systeemfout geweest vanaf de oprichting van Leudal.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen