WOZ-waarden stijgen mee met prijzen van huizen

Foto: BsGW

LEUDAL  – Verspreid over de maand februari ontvangen huiseigenaren en bedrijven weer de jaarlijkse aanslag met gemeentelijke- en waterschapsbelastingen. Hierop staat ook de nieuwe WOZ-waarde van onroerende zaken, zoals woningen.

De Waarderingskamer heeft goedkeuring gegeven aan BsGW om de WOZ-waarden van 2022 bekend te maken. Met deze goedkeuring geeft de Waarderingskamer aan dat de nieuwe WOZ-waarden door BsGW voldoen aan de wettelijk gestelde eisen.

Belastingen
De Waarderingskamer controleert elk jaar of de belastingsamenwerking en gemeenten taxaties van onroerende zaken, zoals huizen, goed uitvoeren. De WOZ-waarde voor 2022 is gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2021. De WOZ-waarde van huizen is belangrijk voor huizenbezitters, omdat de hoogte van een aantal belastingen hierop wordt gebaseerd. Doordat de huizenprijzen afgelopen jaar opnieuw hard zijn gestegen, is ook de WOZ-waarde gestegen. Verhoging van de WOZ-waarde kan ook door nieuwbouw of verbouw, of niet eerder goed geregistreerde bijgebouwen.

Objectkenmerken
Ook kan het zijn dat een hogere WOZ-waarde op het aanslagbiljet staat, doordat objectkenmerken van het pand zijn veranderd. Objectkenmerken zijn bijvoorbeeld het type van de woning, de grootte, de inhoud, ligging, onderhoud van de woning. Burgers, die vinden dat hun WOZ-waarde te hoog is, kunnen rechtstreeks contact opnemen met BsGW. Door eerst te bellen met BsGW is bezwaar indienen vaak helemaal niet meer nodig, zo laat de dienst weten: ‘Als het nodig is wordt de waarde direct aangepast. Dat bespaart veel tijd en voorkomt onnodige kosten.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen