Meerderheid raad alsnog akkoord met vast afvaltarief van 101 euro

Foto: Facebook gemeente Maasgouw

LEUDAL –  De kogel is door de kerk: een meerderheid van de Leudalse gemeenteraad heeft het voorstel over de nieuwe afvaltarieven alsnog aangenomen. De inwoners gaan vanaf 2022 een vast tarief van 101 euro betalen.

Er was een extra raadsvergadering voor nodig omdat het voorstel vorige week nog werd weggestemd, wat tot veel kabaal en vooral onduidelijkheid leidde.

Discussie
Maar zoals verwacht realiseerde de gemeenteraad zich nu dat dit voor hoop problemen zou zorgen. Het voorstel kwam er overigens niet doorheen zonder opnieuw veel discussie over de hoogte van de tarieven. In november werd huishoudens een korting van 16 euro beloofd op het vaste tarief. Maar daarna werden extra kosten gemaakt, waardoor in het nieuwe tarief van deze korting weinig meer te merken was: 101 in plaats van 102 euro. Ronduit Open vond het nergens op lijken. Coalitiepartners Samen Verder en D66 rekenden voor dat zonder korting het tarief 117 euro zou zijn. De vraag die voorlag was uiteindelijk: worden de extra kosten uit de eigen middelen betaald of doorberekend in het tarief, zodat het afval inzamelen kostendekkend is? Een meerderheid van Samen Verder, D66, CDA, PAL en Leudal Sociaal koos uiteindelijk voor het laatste.

Reacties

Cookieinstellingen