Wereld Aids Dag: streven naar nul nieuwe hiv-infecties

Foto: Pixabay - padrinan (CC0-Public Domain)

LIMBURG – Op 1 december is het Wereld Aids Dag. Aids wordt veroorzaakt wordt door hiv (humaan immunodeficiëntievirus). Centra voor Seksuele Gezondheid van de GGD-en in Limburg vragen vaandacht hiervoor.

Nederland kan het eerste land ter wereld worden met nul nieuwe hiv-infecties. Maar we zijn er nog niet. Er komen elk jaar nog nieuwe hiv-infecties bij, ook in Limburg. Testen is belangrijk om hiv-infecties vroeg op te sporen en te behandelen.

Goede gezondheid
Soms worden infecties niet of pas heel laat opgemerkt. In Limburg zijn naar schatting tussen de 40 tot 130 mensen die niet op de hoogte zijn van hun hiv-infectie. Met tijdig testen en behandelen kun je in goede gezondheid leven met hiv. Op basis van gedegen onderzoek hebben de Centra Seksuele Gezondheid van de Limburgse GGD’ en samen met partners in de regio een integrale maatwerkaanpak gerealiseerd: ‘Limburg4zero’, met als doel nul nieuwe hiv-infecties.

Samenwerking
De GGD biedt Limburgers die risico (hebben ge)lopen op hiv, gratis testen op hiv en soa, PrEP, informatie en een (digitaal) gesprek indien daar behoefte aan is. Cliënten van de GGD ervaren het Centrum Seksuele Gezondheid als een vertrouwde plek waar ze open over hun seksuele gezondheid kunnen praten. Uniek voor onze regio is de nauwe samenwerking tussen praktijk en onderzoek. Zorg wordt ontwikkeld, geëvalueerd en continu verbeterd met onderzoek voor een duurzaam en kwalitatief hoog aanbod.

Thuistest
Limburg4zero is een totaalpakket van preventie en zorg. Het bevat bijvoorbeeld testen die je zelf thuis kan afnemen in je eigen tijd en je eigen omgeving, met een handig instructiefilmpje (www.limburg4zero.nl), en die je kunt opsturen naar het lab. Hiermee hoopt de GGD testen breed toegankelijk te maken, als eerste voor mannen die seks hebben met mannen. Dus ook voor hetero- of bi mannen die af en toe wel eens seks hebben met een man. Regelmatig testen zorgt ervoor dat je op tijd behandeld kunt worden en daarmee je eigen gezondheid en die van anderen beschermt. Ook biedt de GGD dus de mogelijkheid om (digitaal) in gesprek te gaan over seksuele gezondheid met haar zorgprofessionals, bijvoorbeeld over PrEP of drugsgebruik. PrEP is een pil die een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor mensen die hiv-negatief zijn en een groter risico lopen op een hiv-infectie.

Reacties

Cookieinstellingen