Ruim baan voor de fietsers en wandelaars in Leudal

Foto: Pixabay - FotoRieth (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Fietsers en wandelaars moeten het uitgangspunt zijn als het gaat om verkeer en vervoer in Leudal. Niet alleen duurzaamheid ligt ten grondslag aan dat idee. Wegen moeten ook veiliger worden voor kwetsbare verkeersdeelnemers. Verbindingen binnen het openbaar vervoer moeten beter worden en extra fietsenstallingen moeten er mede voor zorgen dat inwoners van Leudal de auto eens wat vaker op de oprit laten staan.

Wethouder Stan Backus (Ronduit Open) wijst er tegenover Dagblad De Limburger op dat met name door de e-bike het bereik per fiets gegroeid is.

Voorbeeld
‘Mensen zijn al geneigd om naar de winkel of sportclub te fietsen. Maar waarom accepteren we bijvoorbeeld wel dat de helft van de kinderen met de auto naar school wordt gebracht?’ zo vraagt Backus zich in de krant af. Als inwoners toch voor de auto kiezen, dan kan dat beter ook een elektrische zijn. Daarom moeten er ook extra laadpunten komen. Het gaat volgens de wethouder vooral om gedragsverandering. ‘Wij blijven het verhaal vertellen en randvoorwaarden creëren, maar mensen moeten zelf het voordeel gaan ervaren, anders werkt het niet’, aldus Backus. Goed voorbeeld is er. Op het gemeentehuis wordt gebruik gemaakt van nieuwe deelauto’s. Backus: ‘Twee stuks en ze worden veel gebruikt. Als het aan mij ligt komen er nog meer en kunnen alle inwoners ze gebruiken.’

Reacties

Cookieinstellingen