Nieuwe roman van Frits Criens: De man die een kip was

Foto: John Hölsgens

HAELEN – De man die een kip was, de vijfde roman van stadsdichter Frits Criens, is een tragikomische, kleine familiegeschiedenis. Met vaart geschreven, soms hilarisch, soms droogkomisch en soms schrijnend.

Feiten en fictie rond de levens van moeder Almatine en zoon Egidius Henne blijven de nieuwsgierigheid van de lezer prikkelen.

Inhoud
Tijdens de coronapandemie neemt het leven van Egidius Henne buiten zijn schuld een drastische wending. Zo raakt hij vlak voor de lockdown in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen onder de indruk van het werk van Niki de Saint Phalle. Deze kunstenares roept een oude droom in hem wakker, uit de tijd dat hij ontdekte dat er een vogel in hem schuilt.

Die is het leven van Egidius met dwingende kracht gaan beheersen en wordt steeds meer onderdeel van zijn identiteit. Moeder Almatine denkt dat haar zoon bezeten is door de duivel. Haar trieste, ontroerende levensverhaal loopt als een tweede rode draad door de roman. Van lieverlee krijgt de lezer een beeld van hun bizarre moeder-zoonrelatie.

Oorlog
Frits Criens (1949) publiceert proza, poëzie, light verse en toneel. De oorlog en vooral de gevolgen daarvan voor gewone mensen is een belangrijk thema in zijn prozawerk. In 2009 gaf Elikser Verzwegen oorlog uit, zijn debuutroman, over de gedwongen evacuatie van zijn schoonouders naar Friesland. In 2019 vonden in zijn woonplaats Haelen tien uitvoeringen plaats van Vossen van de Spik, over de verzetsfamilie Vossen. Dansen op drijfzand, een roman over volwassenwording én de rol van de Ordedienst direct na de oorlog, die in 2020 verscheen, was daar een logisch vervolg op

Het nieuwe van Criens boek is te bestellen via deze site (geen verzendkosten). Je kunt ook mailen naar [email protected] Ook verkrijgbaar in de boekhandel en via internet. Uitgeverij Elikser Leeuwarden, ISBN 9789 4636 53978. 316 pagina’s. Prijs 21,50 euro.

Reacties