Doneer-een-zaailing-dag bij het Bakhuis

Foto: BCL

HAELEN – Zaterdag 27 november wordt bij het Bakhuis, bij Kloosterhof in Haelen, een ‘doneer-een-zaailing-dag’ gehouden. Dit houdt in dat iedereen zijn of haar geoogste zaailingen kan brengen. Ze worden dan ter plaatse ingekuild.

Omgekeerd kan ook: iemand die plantgoed nodig heeft, kan dit gratis meenemen.

Stekken
In bijna iedere tuin is wel een jonge boom of struik te vinden, die daar niet kan overleven door te weinig licht of ruimte. Ook zijn er in veel tuinen stekken te vinden. En elke tak van een wilg, vijg, vlier of populier kan een nieuwe boom of struik worden. Lever deze zaailingen en stekken in en er wordt voor gezorgd dat ze een goed plekje krijgen bij iemand die ze graag wil hebben. Dit komt klimaat en biodiversiteit ten goede. Alle inwoners van Leudal kunnen die zaterdag zaailingen en stekken verzamelen en deze inleveren tussen 13.00 uur en 16.00 uur, bij het Bakhuis bij Kloosterhof aan de Sint Elisabethsdreef 5 in Haelen.

Werkwijze
Ga bij zaailingen als volgt te werk: ga in de tuin op zoek naar zaailingen van bomen en struiken tussen 50 en 150 centimeter hoog. Haal het hele boompje of de struik uit grond met zoveel mogelijk wortel. De kluit kun je er afschudden en hoef je niet mee te geven. De zaailingen hoeven niet in potten te zitten, ze worden bij ontvangst gelijk ingekuild, geplant of tijdelijk in de sloot gelegd. Het is voor de ontvanger fijn, maar niet noodzakelijk, als de zaailingen zijn voorzien van een label met de soortnaam.

Dit project wordt ondersteund door Meer Bomen Nu. Voor meer informatie mail je naar [email protected] of kijk je op de website meerbomen.nu.

Reacties