Badbevalling is voortaan mogelijk in SJG Weert

Foto: Verwonder Fotografie

WEERT – In het Vrouw Moeder Kind-centrum van het SJG Weert kan sinds vorige week gebruikgemaakt worden van een bevalbad. De eerste baby is inmiddels in het bad geboren.

Warm water kan een bevalling vlotter laten verlopen en zorgt voor een meer natuurlijke overgang voor de baby vanuit de baarmoeder.

Hartslag
Het bevalbad is een speciaal opblaasbaar bad, waar een wegwerphoes overheen getrokken wordt. Met een thermometer wordt de watertemperatuur in de gaten gehouden. Het warme water werkt ontspannend voor de moeder, waardoor weeën beter opgevangen kunnen worden. De ontsluiting kan daardoor sneller verlopen. Ook bewegen is makkelijker; tijdens de bevalling kan zo eenvoudiger een andere houding aangenomen worden. ‘Het is in het water mogelijk om, indien nodig, de hartslag van de baby te monitoren’ geeft Monique Bons, verloskundige van SJG Weert aan.

Kosteloos
Het bad kan gebruikt worden om de weeën op te vangen, of de baby ook daar geboren te laten worden. Gedurende de bevalling kan de aanstaande moeder dus ook altijd besluiten toch liever uit bad te stappen. De verloskundige denkt mee over wat op dat moment het fijnste en verstandige is voor moeder en kind. Het bevalbad kan op iedere verloskamer geplaatst worden, deze wordt kosteloos ter beschikking gesteld. De wegwerphoes die gebruikt wordt dient wel door de patiënt aangekocht te worden.

Huid-op-huid
Voor de baby is het water een meer natuurlijke overgang van het vruchtwater in de baarmoeder, naar de buitenwereld. Brons: ‘Ze zijn hierdoor na de geboorte vaak rustiger. De baby begint pas met ademhalen zodra je hem of haar boven water haalt.” Er is voldoende tijd om huid-op-huid contact te maken. Voor de geboorte van de moederkoek worden moeder en kind naar een bed op dezelfde kamer begeleid.

De verloskundige of gynaecoloog bespreekt met de aanstaande moeder of een badbevalling mogelijk is.

Reacties