Brandbrief: La Rochelle in financiële problemen

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Een brandbrief van Open Club Roggel is aanleiding voor D66 om kritische vragen te stellen aan wethouder Stan Backus (Ronduit Open). La Rochelle is het volgende gemeenschapshuis in Leudal waar grote financiële problemen lijken te zijn. Eerder speelde dit al in Grathem en – nog altijd – in Horn.

D66 Leudal is verbaasd over de brief van verschillende Roggelse verenigingen over de situatie bij gemeenschapshuis La Rochelle. Verenigingen stellen dat per 1 januari 2022 de beheerder stopt en het bestuur van plan is af te treden.

Coronagelden
Verder wordt gesteld dat de financiële situatie van het gemeenschapshuis niet goed is. De democraten vinden het vreemd dat ze daarover niet op de hoogte zijn gebracht door de wethouder. Verenigingen uit Roggel hebben de politiek verzocht om dit met spoed te behandelen. Fractievoorzitter André Kierkels wil onder meer weten wat de wethouder gaat doen, maar ook of en hoe veel middelen er al voor gemeenschapshuizen zijn ingezet van de beschikbare coronagelden van het Rijk.

Indruk
Wethouder Backus reageerde later vandaag op de brandbrief: ‘Natuurlijk is het bericht vanuit La Rochelle en vanuit de verenigingen uit Roggel zorgelijk. Goed is om te lezen dat de verenigingen bereid zijn in redelijkheid mee te zoeken naar een oplossing. Als de indruk gewekt zou worden dat de situatie bij de gemeenschapshuizen als een verrassing komt, dan wil ik toch aangeven dat ik een jaar geleden die zorgen al heb geuit en dat ik via het college ook – hoewel beperkt – middelen beschikbaar heb gesteld voor tekorten in de exploitatie bij gemeenschapshuizen veroorzaakt door corona.’

Leefbaarheid
‘Ik heb de raad daar door middel van een brief in januari actief over geïnformeerd’ vervolgt Backus. ‘Verder heb ik aangegeven dat er door corona mogelijk meer gemeenschapshuizen in de knel komen en dat de mogelijk beschikbare middelen ontoereikend zijn. We vinden allemaal gemeenschapshuizen belangrijk voor de leefbaarheid in onze dorpen. Ik hoop dan ook van harte dat diegenen die de zorgen uiten, straks ook bereid zijn om mij te steunen indien meer financiële middelen nodig zijn voor onze gemeenschapshuizen.’

Reacties