Demonstratie ambachtelijk wilgentenen bewerken

Foto: Wikipedia - A. Beijer (CC BY-SA 3.0)

HAELEN – Wilgentenen zijn waterloten van wilgen, die worden gebruikt voor het vlechten van manden en dergelijke. Vroeger werden de tenen ook gebruikt bij het maken van vitselstek wanden.

Als een wilg wordt geknot gaan er op het snijvlak waterloten (lange, rechte scheuten) groeien. Deze zijn vanwege hun lengte en soepelheid uitermate geschikt voor het maken van vlechtwerk. Als wilgen regelmatig geknot worden, wordt de groeivorm van de boom een knotwilg.

Bomen
Heb je enig idee wat er met of van wilgentenen gemaakt kan worden? En wat er aan vooraf gaat voordat het eindproduct staat? Maak kennis met het ambacht en kom op zondag 28 november tussen 12.00 uur en 16.00 uur naar het Bezoekerscentrum Leudal, aan de Roggelseweg 58 in Haelen. Een mooie gelegenheid om tevens de wisseltentoonstelling over bomen ‘Door de bomen het bos zien’ te bezoeken. Entree voor het museum bedraagt 2,50 euro voor volwassenen, kinderen tot 12  jaar en donateurs van de Studiegroep Leudal mogen gratis binnen. Uiteraard worden de op dat moment geldende coronaregels gevolgd.

Reacties