Winactie: magische verhalen in nieuwe sinterklaasboeken

Foto: Theater in Tekst

LEUDAL- Waylon, Marieke Elsinga en Carlo Boszhard zijn dit jaar in de pen geklommen om sinterklaasboeken voor kinderen te schrijven. Deze actie vindt dit jaar voor de achttiende keer plaats.

De sinterklaasboeken zijn vanaf 15 november te verkrijgen bij aankoop van aanbiedingen van Unilever in de supermarktfilialen van Plus, Deen, Hoogvliet, Poiesz en Jan Linders. Maar bezoekers van Leudal.Nieuws.nl maken ook kans op een gratis boek, door mee te doen aan onze actie.

Magische noot
Waylon is gewend om te schrijven, want hij heeft talloze songs op zijn naam staan. Toch was het schrijven van een kinderboek andere koek. ‘Aan de ene kant zit je minder vast aan een vorm, rijm of melodie, maar aan de andere kant was het ook wel even zoeken naar de juiste invalshoek,’ vertelt hij over zijn boek ‘Sint en de magische noot’. In het boek maken we kennis met Johan die anders is dan andere jongens. Johan ziet de wereld namelijk als muzieknoten. Maar dan verdwijnt ineens de muziek uit zijn leven. Sinterklaas speelt een rol in het terugbrengen ervan. ‘Ik vond het leuk om een spannend, sprookjesachtig verhaal te schrijven. Een beetje donker, zoals Disney ook vaak intense zaken aan de orde laat komen. Dit soort verhalen triggert kinderen,’ vindt Waylon. Sinterklaas is voor hem een belangrijk feest. ‘Mijn dochter Teddie wordt nu drie en Sinterklaas vieren we zeker,’ zegt hij enthousiast.

Poezen
Marieke Elsinga, presentatrice van RTL Boulevard en Qmusic, wilde al heel graag een keer een boek schrijven. ‘Ik heb altijd wel een idyllisch idee om in een huis in Italië een boek te schrijven. Verhalen vertellen doe ik op de radio ook, dus dat ben ik gewend. Toen ik voor een sinterklaasboek werd gevraagd, zei ik dan ook volmondig ja,’ vertelt Marieke enthousiast. Voor de inspiratie hoefde ze niet ver te zoeken, want die vond ze dicht bij huis, bij haar kat Kiki. ‘Mijn verhaal gaat over een straatkat, Kiki dus, die in het Pietenhuis terechtkomt. Kiki zet daar alles op stelten zet als ze in een nacht een wens uitspreekt en alle Pieten poezen worden. Dat wordt een geweldige chaos, want die Pietenpoezen bakken er natuurlijk niks van.’ vertelt ze. Een grappig verhaal, maar het heeft volgens Marieke ook zeker een diepere laag. ‘Evenals de kat in het boek is die van mij ook een straatkat die ik uit het asiel heb gehaald. Ik hoop dat ouders, als ze een kat willen, ook eraan denken om eerst in het asiel te gaan kijken,’ aldus Elsinga. ‘Bovendien gaat het verhaal over een mooie vorm van vriendschap.’ Ook Marieke kijkt nu al naar het sinterklaasfeest uit. ‘Ik heb geen kinderen, dus echt vieren doen we het niet, maar ik vind het een mooi feest. En ja, de eerste pepernoten heb ik al op.’

Brief aan Sinterklaas
Carlo Boszhard schreef het boek: Een brief aan Sinterklaas. Een speciaal boek, want Carlo maakte er ook een schoolmusical van. ‘Eigenlijk,’ vertelt Carlo, ‘is het idee al tien jaar oud, toen ik een lied schreef over het hondje Kees. Dat is een buitenbeentje die vervolgens Sinterklaas een brief schrijft omdat hij ook graag een baasje wil. Sinterklaas is er voor iedereen dus ook voor Kees,’ vertelt hij. Carlo schrijft al sinds de jaren negentig schoolmusicals en vindt het erg leuk om nu de koppeling te maken tussen het boek en de musical. ‘Het is leuk voor scholen om eerst het boek te lezen en daarna de rollen te verdelen. Ik heb er nog een paar liedjes bij gemaakt en dat maakt het tot een complete musical voor de sinterklaastijd,’ zegt hij. Het sinterklaasfeest is voor Carlo erg leuk. ‘Het is zo’n spannende tijd voor kinderen. Ik hoop dat we een nieuwe tijd ingaan en dat Sinterklaas weer een feest voor iedereen is. Ik zou graag zien dat we de discussie sluiten en de verandering omarmen. Dat is belangrijk.’

Prijsvraag
Wil je meedoen aan de actie en kans maken op de gratis boeken? Stuur dan je antwoord op de volgende vraag via e-mail vóór 5 december naar [email protected]: hoe heet de kat van Marieke Elsinga? Zet in de onderwerpregel van je mail ‘Sinterklaasboeken’ en vergeet niet je adres te vermelden! Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd, de prijswinnaars krijgen persoonlijk bericht.

Reacties