Dertig maanden cel voor kungfuleraar wegens mishandeling

Foto: John Hölsgens

ROERMOND – Een 72-jarige kungfuleraar uit Roggel moet 2,5 jaar de cel in, conform de eis van het Openbaar Ministerie. De rechtbank in Roermond veroordeelde de man wegens het stelselmatig mishandelen en bedreigen van volgelingen in zijn ‘sekte’.

Volgens de rechtbank heeft de man jarenlang tientallen leerlingen mentaal en fysiek mishandeld.

Geweld
Vier ex-volgelingen deden aangifte tegen de man. Mensen kwamen bij de man terecht via zijn kungfulessen, waarbij hij beloofde hen op te leiden tot strijder en samoerai. Ze werden echter geïndoctrineerd, waardoor ze zich steeds verder afsloten van familie en de wereld. Vier voormalige leden van de leefgroep zeiden tijdens de behandeling van de strafzaak lichamelijk en geestelijk kapot te zijn gemaakt, met name door het excessieve geweld van de veroordeelde. Vrouwen in de groep kregen klappen, en hun kelen werden dichtgeknepen, aldus één van de slachtoffers.

Smartengeld
De vier leden vroegen om forse schadevergoedingen en smartengeld en dat krijgen ze ook. De man moet vele tienduizenden euro’s schadevergoeding betalen aan de slachtoffers. Volgens een psychologisch rapport zou de man ‘schizoïde en narcistische trekken’ hebben, en gebrekkig ontwikkelde geestvermogens. De psycholoog adviseert de man dan ook verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren. De man is sinds twee jaar in behandeling bij een ggz-instelling.

Reacties