Jagers gaan wilde zwijnen in Ell afschieten in opdracht van de gemeente

Foto: Pixabay - olleaugust (CC0-Public Domain)

ELL – De overlast van wilde zwijnen in en om het natuurgebied Heijkersbroek in Ell neemt steeds meer toe. Door een tekort aan voedsel in hun leefgebied gaan de dieren op zoek naar voedselrijke akkers.

Dit leidt tot onveilige situaties in het verkeer en vergroot de kans op confrontaties tussen wilde zwijnen en mensen met hun huisdieren. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren, zo laat de gemeente weten.

Informatieavond
De gemeente waarschuwt nu ook haar inwoners om huisdieren aan de lijn te houden in het bewuste gebied. De zwijnen worden steeds brutaler en hebben geen angst voor de mens. Daarnaast wordt afgeraden in het donker het natuurgebied te betreden. De dieren zijn dan namelijk het meest actief. Vanwege de hinder onderneemt de gemeente Leudal actie, in samenwerking met de Wildbeheereenheid Grenskant. Jagers gaan dit weekend in het leefgebied tussen 17.00 uur en 7.00 uur de wilde zwijnen afschieten. Heijkersbroek is dan niet toegankelijk voor recreatief gebruik zonder toestemming. Hoe lang het gaat duren, kon de gemeente nog niet zeggen. Op 16 november vindt een informatiebijeenkomst plaats van de Dorpsraad Ell voor omwonenden. Tijdens deze bijeenkomst wordt er meer informatie verstrekt door wethouder Robert Martens en een deskundige.

Reacties