Kungfu-leraar René L. uit Roggel voor rechter

Foto: John Hölsgens

ROERMOND – De rechtbank van Roermond behandelde maandag de zaak tegen de 72-jarige René L. uit Roggel. De man wordt verdacht van mishandeling en bedreiging met een vuurwapen.

De kungfu-leraar zou over een periode van dertig jaar circa vijftig leerlingen in een huis in Kessel fysiek en mentaal hebben mishandeld.

Bewijs
Drie van de vier volgelingen die aangifte hebben gedaan tegen L. maakte maandag gebruik van hun spreekrecht, zo meldt Dagblad De Limburger. De meervoudige strafkamer van de rechtbank in Roermond had voor de eerste handelingen in het proces een volle dag ingepland. L. zou ook zweepslagen hebben toegediend en binnen zijn ‘sekte’ zijn volgelingen mentaal hebben afgebroken. Drie vrouwen zouden seksueel zijn misbruikt. Zij hebben daarvan aangifte gedaan, maar daarvoor staat L. niet terecht. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft daarvoor te weinig overtuigend bewijs gevonden. In tegenstelling tot het fysieke en mentale geweld tegen volgelingen zou het misbruik achter gesloten deuren hebben plaatsgevonden. L. heeft tegenover De Volkskrant en De Limburger toegegeven dat hij leerlingen heeft geslagen, maar dat zou beperkt gebleven zijn tot ‘klapjes in het gezicht’. Ook het bezit van vuurwapens en seksueel contact met vrouwelijke groepsleden ontkent de verdachte.

Weinig inzicht
Het OM gaf aan dat de man weinig inzicht heeft in het leed dat hij anderen aandeed en dat hij weinig spijt voelt. Volgens een psychologisch rapport zou de man schizoïde en narcistische trekken hebben, evenals gebrekkig ontwikkelde geestvermogens. De psycholoog adviseert de man dan ook verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren. De man is sinds twee jaar in behandeling bij een ggz-instelling. De verdachte bleef maandag vaag in zijn antwoorden op vragen van de rechtbank waarvoor hij behandeld wordt en of zijn agressieve uitbarstingen in de therapie aan de orde komen. Hij zei zulke uitbarstingen niet meer te hebben, maar wel depressief te zijn. Het OM heeft dertig maanden celstraf geëist. De advocaat van L. vroeg om vrijspraak, omdat haar cliënt zich niet herkent in de aantijgingen. Uitspraak is op 8 november.

Reacties